Pilkington introduceert Mirai, een nieuw glasassortiment dat bij productie 50% minder CO2 uitstoot in vergelijking met standaard floatglas. Dit is dankzij een hoog percentage hergebruikt restglas en de toepassing van een alternatieve brandstof in combinatie met elektrische boosters. Door deze productiemethode is Mirai volgens de glasproducent het glas met de laagste CO2-uitstoot ter wereld.
De productie van glas is een bijzonder energie-intensief proces, waarbij veel CO2 vrijkomt, vertelt Martijn Rietveld, Commercieel Manager bij Pilkington. “Dat komt omdat voor de productie van glas een smelttemperatuur van rond de 1.500 graden Celsius nodig is en als brandstof wordt daarvoor aardgas gebruikt. Aan de andere kant zorgt isolatieglas tijdens de levensfase voor een forse verminderging van de CO2-uitstoot van gebouwen. Daarom denken wij dat het product absoluut nog toekomst heeft.”
Mirai = toekomst
Dat vertrouwen in de toekomst onderstreept de glasproducent met de introductie van het Mirai assortiment (niet geheel toevallig betekent ‘Mirai’ in het Japans ‘toekomst’). Bij de productie van Mirai floatglas komt volgens Pilkington ongeveer 50% minder CO2 vrij. Dit in vergelijking tot standaard 4 mm dik Pilkington Optifloat Clear.
Die verlaging bereikt Pilkington door een alternatieve brandstof met groene stroom te combineren én een hoge mate van restglas te gebruiken. “Met elektriciteit alleen het niet mogelijk te stoken tot die 1.500 graden, maar elektrische boosters op basis van groene stroom kunnen wel daaraan bijdragen”, aldus Rietveld, die over de precieze samenstelling van de alternatieve brandstof niets prijs mag geven. “Maar uiteraard is de impact en claim inzake de verlaagde CO2-uitstoot wel voorgelegd aan een onafhankelijke externe partij die onze EPD (Environmental Product Declaration, red.) maakt en ook de brandstof impact meegerekend heeft.”
De smelttemperatuur, en daarmee de CO2-uitstoot, wordt verder verlaagd door toevoeging van glasscherven. Daarvoor gebruikt Pilkington restglas uit eigen fabriek. “Glasproductie is een continu-proces, waarbij de ovens eigenlijk nooit uitgaan”, legt Rietveld uit. “Idealiter produceren we glas in diktes die oplopen van 4 mm naar 15 mm en dan weer terug. Het is alleen niet mogelijk om in een keer de sprong van bijvoorbeeld 4 mm naar 5 mm te maken. We moeten altijd alle tussenliggende diktes maken. Die tussenliggende diktes zijn niet verkoopbaar omdat dat geen handelsdiktes zijn, dus die breken we in scherven en voegen we toe aan de productielijn om de smelttemperatuur te verlagen.”
Dit proces gebeurt standaard al bij glasproductie, maar voor de productie van Mirai wordt ook het restglas dat ontstaat bij de assemblage van het eindproduct, bijvoorbeeld dubbel- of tripleglas, gebruikt. “Dat glas komt van onze productiesites in Engeland, waardoor we een veel grotere voorraad restglas hebben om te gebruiken”, zegt Rietveld. In plaats van een standaard glasproduct dat bestaat uit 20% restglas, bevat Mirai 50 % restglas.
Glaskwaliteit
Belangrijk aandachtspunt bij het hergebruik van glas is de kwaliteit. Rietveld: “Zodra je ook maar een beetje vervuiling in de oven krijgt, is de schade namelijk niet te overzien.” Daarom gebruikt Pilkington alleen glas uit eigen fabriek en bijvoorbeeld geen glas dat al is toegepast in de bouw. “Het grote voordeel daarvan is dat het glas altijd dezelfde kwaliteit heeft en niet vervuild is.” Desondanks is het toepassen van post-consumer glas de volgende stap voor Pilkington. “Maar dat wordt een lastige opgave”, erkent hij. “Je moet eerst de afstandhouders en de kitten verwijderen. Daarnaast moet je in geval van gelaagd glas ook nog de PVB-folie er tussenuit halen. Tot slot moet het glas ook nog echt goed gereinigd worden. Daar worden wel procedures voor ontwikkeld, maar we zijn er nog niet. Hoewel ik denk dat we daar in Nederland al wel dichterbij zijn dan andere landen.”
Laagste uitstoot ter wereld
Concreet is de CO2-uitstoot van Mirai floatglas 5,5 kg per vierkante meter geproduceerd glas. Ter vergelijking: bij standaard 4 mm floatglas is dat 11 tot 12 kg/m2. Daarmee is Mirai volgens de Pilkington het glas met de laagste uitstoot ter wereld. “Andere glasproducenten hebben vergelijkbare producten, maar die hebben een uitstootvermindering van rond de 40%. Met ons product zetten we dus echt een volgende stap in de industrie en hopen we de rest van de markt op een positieve manier te stimuleren deze ontwikkeling door te zetten.”
Tegenover deze positieve ontwikkeling staan wel hogere investeringskosten voor potentiële klanten, ongeveer een factor 2,5 ten opzichte van gewoon glas. “Door alle extra stappen in het proces is het nou eenmaal een duurder product. Je ziet dan ook dat vooral nu de koplopers met het product aan de slag gaan.”
Een volledige overstap naar de productie van CO2-arm glas, is voor Pilkington voorlopig nog een brug te ver. Niet alleen omdat Mirai floatglas voor de productie afhankelijk is van restglas dat afkomstig is uit het normale, CO2-intensieve procedé, maar ook omdat de infrastructuur voor een echt duurzame energiebron nog ontbreekt. “We hebben al eens drie dragen proefgedraaid op groene waterstof en dat werkt prima, alleen wordt er op dit moment te weinig waterstof geproduceerd om onze fabrieken daar volledig op te laten draaien. Dat is in onze ogen de grootste bottleneck. Maar dat weerhoudt ons niet te innoveren en producten als Mirai op de markt te brengen voor de early adaptors”, besluit Rietveld.