Nieuw Kijkduin is een serie luxe appartementencomplexen bij het Haagse Kijkduin. In dit kustklimaat staan de gebouwen bloot aan soms extreme weersomstandigheden. Reynaers leverde hiervoor ramen en deuren die een hoogwaardige uitstraling combineren met een maximale waterdichtheid en bestand zijn tegen een hoge windbelasting.
Nieuw Kijkduin bestaat uit zeven gebouwen met circa 200 koop- en huurappartementen en 17.000 m2 aan leisure-, horeca- en winkelvoorzieningen. Nieuw Kijkduin is ontwikkeld als nieuwe badplaats met een combinatie van wonen, winkelen, uitgaan en recreëren. Bezoekers moeten er 365 dagen per jaar comfortabel en beschut kunnen verblijven en winkelen. Bewoners krijgen een unieke woonbeleving met strand en zee in de directe omgeving.
Zeven gebouwen
De zeven gebouwen zijn alzijdig georiënteerd om de levendigheid in de badplaats te vergroten. Zeeklimaat-bestendig materiaalgebruik, verticaliteit en plasticiteit geven de gebouwen een robuust karakter, terwijl als tegenwicht de hoge raamopeningen en lichte kleuren het juist lichtvoetig maken. Om binnen deze kaders een seriematige uitstraling te voorkomen en elk gebouw zijn eigen karakter te geven, zijn de gebouwen met meerdere architecten in workshopverband ontworpen.
Ruw klimaat
Al in het ontwerpstadium zocht KOW architecten contact met Reynaers om mee te denken over de ramen en deuren in de eerste vier gebouwen. Dit met name vanwege de hoge eisen in het soms zeer ruwe kustklimaat, waar extreme weersomstandigheden kunnen heersen met harde wind en regen. De grote glazen puien van circa 3,0 x 2,6 meter moeten daartegen bestand zijn, evenals de Franse balkons. Maar de grootste uitdaging zat in de deuren naar de balkons, die hier uitdrukkelijk bedoeld zijn als luxueuze buitenleefruimte. Uiteraard zocht de architect daarbij naar oplossingen die voldeden aan de esthetische eisen die passen bij de luxe uitstraling van de gebouwen.
Eis van 400 Pa
Voor de balkondeur was een eis voorgeschreven van 400 Pa. Een gewone deur haalt maximaal 150 Pa. “Meestal wordt dit opgelost door te kiezen voor een zogenaamde raamdeur”, vertelt Sales en Marketing Manager Hans van der Looij van Reynaers. “Dit is in feite een draaikiepraam, maar dan met alleen een draaimogelijkheid. Voordeel van dit systeem is dat het kader rondom één geheel is en dat ook het middendichtingsrubber geheel doorloopt. Daardoor kan het een hogere winddruk aan zonder te lekken.
Dit is echter tegelijk ook het nadeel van deze oplossing, want de dorpel is daardoor hoger en er is kans op beschadiging van de aluminium flens en uitlopen van het dichtingsrubber. Vooral voor een veelgebruikt leefbalkon is het dus geen ideale oplossing.”
Productinnovatie
Productinnovatie kwam de ontwerpers van Nieuw Kijkduin te hulp. Reynaers ontwikkelde in de tussentijd namelijk de Masterline 8 Balkon Deur. Dit is een deursysteem dat een lage dorpel combineert met een hoge wind- en waterdichtheid. “Dat is mogelijk geworden door 3D-technieken, waar je nu ook mee kunt vormgeven. Daarmee hebben we speciale koppelstukken ontwikkeld tussen de dorpel en de stijlen. Die zorgen voor een optimale aansluiting om het water af te voeren en een hoge winddruk aan te kunnen. Masterline 8 Balkon Deur voldoet dus aan de esthetische eisen van de architect, de comforteisen van een lage opstap en de technische eisen van weerstand tegen extreme belasting van weer en wind.” De Masterline 8 Balkon Deur kan zelfs een druk van meer dan 600 Pa aan en voldoet daarmee aan de hoogste waarden die in Nederland worden gevraagd. De deur is leverbaar tot groottes van 1200 x 2800 mm.
Slanke ramen
Voor de ramen van de gebouwen viel de keuze al snel op het slanke SL 38-systeem van Reynaers. Dat systeem is ook gebruikt in de grote puien. Met het oog op de hoge windbelasting in het gebied, zijn de puien aan de binnenzijde voorzien van een extra verstevigingsstrip. Deze is fraai in het profielsysteem geïntegreerd.
De Franse balkons in de gebouwen zijn uitgevoerd in het CS 77-systeem. Hier is gekozen voor een draaikiepraam. Bijzonder is dat de balkonbeglazing al in het kader geïntegreerd is. Er is dus geen losse voorzetruit en/of kader nodig. Het profiel voor de glazen balustrade zit direct al integraal bevestigd op de voorzijde van het kader rond het draaikiepraam.
KOW nam de systemen van Reynaers op in het bestek voor de eerste vier gebouwen, die inmiddels gerealiseerd zijn. De gevelbouw werd uitgevoerd door respectievelijk Facédo uit Velp en Wijmoco Geveltechniek uit Huissen.
Projectgegevens
Locatie: omgeving Deltaplein, Kijkduin
Opdrachtgevers: Fred Developers
Ontwerp: KOW i.s.m. TconcepT, Jan des Bouvrie en Piet Boon Studio
Uitvoering: Boele & van Eesteren
Gevelbouw: Facédo, Velp, en Wijmoco
Geveltechniek, Huissen
Fotografie: Bas Gijselhart/Basephotography
De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en Bouwwereld. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs en/of architecten.