Ga naar hoofdinhoud

Metselrobot geeft prefab metselwerk vormvrijheid

Startup Stack3D heeft een metselrobot ontwikkeld die architecten vormvrijheid geeft bij het ontwerpen van prefab metselwerk. Hierdoor kan geïndustrialiseerde bouw worden voorzien van prefab metselwerk in alle denkbare vormen. Tegelijkertijd ontzorgt het de aannemer van een complexe en beeldbepalende klus.

Stack3D is een startup van drie ondernemers uit verschillende disciplines die de koppen bij elkaar staken om een metselrobot te ontwikkelen. Het bedrijf ziet ondanks toenemende prefabricage bij architecten en particulieren een onverminderde vraag naar authenticiteit. Volgens de startup spelen daarbij in veel gevallen de traditionele baksteen met zijn aansprekende kleuren en metselverbanden voor de gevel een hoofdrol. Vormvrijheid conflicteert vaak met de noodzaak om snel en efficiënt bouwelementen samen te stellen.

Metselwerk in een nieuw daglicht

Stack3D’s metselrobot begrenst mogelijkheden van de architect niet. Het is mogelijk om met de nodige fantasie bakstenen gevels te ontwerpen. Parametrische designs in metselwerk worden maakbaar terwijl deze in traditioneel metselwerk vaak onmogelijk uitvoerbaar zijn. Het product baksteen komt zo in een nieuw daglicht te staan en deze techniek biedt nieuwe kansen. Structuren en verbanden die moeilijk door mensenhanden gemaakt kunnen worden, vormen voor de robot geen probleem. Recht-toe-recht-aan gevels zal de robot niet snel gaan maken.

prefab metselwerk

Ontzorging beeldbepalend bouwdeel

Vastgoedeigenaren krijgen een kwalitatief hoogwaardige en unieke, steenachtige gevelconstructie en de aannemer wordt ontlast. Door de samenwerking aan te gaan worden zij ontzorgd voor een beeldbepalend en complex bouwdeel; de gevel(afwerking). De geproduceerde geveldelen voldoen aan de geldende regelgeving en normen.

Geen standaard mortel

Met de nauwkeurigheid van een industriële robot worden de bakstenen met een enorme precisie en snelheid, in een grote variëteit van patronen gestapeld. Daar waar in het verleden de gebruikte verbindingstechniek geen ruimte liet voor toleranties in de stenen, werkt Stack3D met een in eigen huis ontwikkelde 3D printer die de stenen voorziet van een lijmmortel die wel toleranties kan opvangen. Dit maakt dat een breed scala aan bakstenen zonder aanpassing kan worden verwerkt. Deze lijmverbinding tussen de stenen garandeert voldoende sterkte, zodat elementen snel te produceren en te verplaatsen zijn. Stack3D’s integrale benadering behelst het gehele traject van fabricage tot aan plaatsing. De samenwerking met één partij voor productie, constructie en montage is uniek, evenals de productiemethode.

Demontabel

De architect krijgt ook de mogelijkheid om de gevel zo te ontwerpen dat deze demontabel zijn, zodat hergebruik van de elementen tot de mogelijkheid behoort. De wijze van produceren zorgt voor efficiënt en optimaal gebruik van grondstoffen waarmee een reducering van bouwafval wordt bereikt. Er zijn minder transportbewegingen van en naar de bouw en de heldere afstemming vooraf reduceert de faalkosten aanzienlijk.

Foto’s: Stack3D

Lees ook:

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.