Het Finse Neste heeft samen met LyondellBasell, Biofibre en Naftex een waardeketen gecreëerd om biobased polymeren te combineren met natuurlijke vezels voor de productie van bouwmaterialen. De hoeveelheid koolstof die door de biomassa uit de atmosfeer wordt gehaald, is groter dan de emissies van de logistiek en de productie van het versterkte kunststofgranulaat, zo meldt het persbericht. Het Duitse Naftex maakt er inmiddels palen voor hekken mee.
In de samenwerking levert het Finse Neste hernieuwbare Neste RE™, een grondstof voor de productie van polymeren die 100% bestaat uit biobased materialen zoals afval-en reststoffen, aan LyondellBasell. Dit Amerikaanse chemieconcern verwerkt de grondstof tot CirculenRenew C14-polypropyleen met meetbare biobased inhoud, als onderdeel van de CirculenRenew™-portfolio van het bedrijf. Het polypropyleen wordt vervolgens door het Duitse Biofibre gebruikt om kunststofgranulaat versterkt met natuurlijke vezels te produceren. In de laatste stap extrudeert het eveneens Duitse Naftex het granulaat tot bouwmaterialen, zoals palen voor hekken of profielen voor terrasplanken.
Duurzame bouwoplossingen
Door biobased polymeren te combineren met natuurlijke vezels, maken de partners de productie mogelijk van bouwoplossingen die een lagere koolstofvoetafdruk hebben. De bouwmaterialen dienen als tijdelijke koolstofopslag: gedurende de gebruiksfase van enkele jaren of zelfs decennia, slaan ze de koolstof op die eerder uit de atmosfeer is gehaald tijdens de groeifase van de biomassa die in de bouwmaterialen wordt gebruikt. Een LCA-studie die GreenSurvey voor Biofibre heeft gemaakt, bevestigt dat de hoeveelheid koolstof die door de biomassa uit de atmosfeer wordt gehaald, groter is dan de emissies van de logistiek en de productie van het versterkte kunststofgranulaat.
C14-analyse
De CirculenRenew-producten die voor dit project gebruikt zijn, hebben een meetbare hernieuwbaar-gebaseerde inhoud die kan worden bepaald door ‘C14-analyse’, stelt Roman J. Schulz, Marketing Manager bij LyondellBasell. “Ze helpen het gebruik van fossiele grondstoffen en de uitstoot van broeikasgassen over de levenscyclus van het product te verminderen.”
Koolstofopslag
Volgens Brand Owner Manager Martin Bussmann kunnen hernieuwbare oplossingen zoals Neste RE-grondstof voor polymeren een rol spelen in het verduurzamen van de bouw. “De lange gebruiksfase van bouwmaterialen resulteert in het ontstaan van een koolstofopslag: materialen kunnen koolstof opslaan die is onttrokken aan de atmosfeer en zo dienen als tijdelijke buffers in de strijd tegen klimaatverandering.”