Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe verankeringen voorkomen thermische brug

Glasvezelstaven vormen een heel sterke en stijve wapening voor speciale betonconstructies. Maar glasvezel geleidt ook nauwelijks warmte en is dus tevens uitstekend in te zetten voor verankerings- techniek met thermische onderbreking. Schöck introduceerde op de Bouwbeurs diverse varianten.

Schöck doet al sinds 1995 onderzoek naar glasvezelwapening. De Combar® is een glasvezelwapeningsstaaf van Schöck die al geruime tijd op de markt is voor toepassing in specifieke betonconstructies, met name in de civiele techniek. De glasvezelstaven zijn heel sterk in de richting van de vezels maar zijn ook chemisch inert en niet elektrisch geleidend. Dat maakt ze geschikt voor toepassing in elektriciteitscentrales en laboratoria. Een andere eigenschap van de glasvezelstaaf is dat het materiaal nauwelijks warmte geleidt. Die eigenschap heeft Schöck nu benut om een nieuwe generatie verankeringen met thermische onderbreking in de gevel te ontwikkelen. Behalve (handels)producten zijn ook oplossingen ontwikkeld op basis waarvan de klant zelf samen met Schöck zijn eigen verankeringen kan ontwikkelen.

Isolatiewaarde

Thermische onderbreking wordt een steeds belangrijker item in de bouw. Als de isolatiewaarde toeneemt, neemt ook de negatieve invloed van verankeringen door de isolatieschil toe. Bij een isolatiedikte van 100 mm zijn de ankers – uitgaande van drie ankers per m2 – verantwoordelijk voor 30% van het totale warmteverlies. Bij een Rc-waarde van 4,5 komt maar liefst 80% van het resterende warmteverlies voor rekening van de ankers. En dan zijn er nog situaties bij penanten en gevelopeningen waar veel meer ankers per m2 voorkomen. Om die thermische bruggen (voorheen koudebruggen genoemd) te compenseren moet een dikker isolatiepakket worden aangebracht. Dat gegeven is waar Schöck met zijn nieuwe generatie verankeringen op inspeelt. Met verankeringen op basis van de Combar is die extra isolatiedikte niet nodig. En dat levert winst op, in materiaal en in dikte van het pakket en dus in ruimte.

Nieuwe Isokorf

Met deze techniek ontwikkelde Schöck een nieuwe Isokorf®, die tot 30% beter isoleert dan de bestaande Isokorf. Daarbij zijn de trekstaven van glasvezelwapening ook korter dan de reguliere stalen trekstaven en is het gewicht lager, waardoor ze makkelijker hanteerbaar zijn. Grootste voordeel is echter dat hiermee zelfs in passiefbouw weer uitkragende balkons mogelijk worden, zegt directeur Arjan Westra van Schöck Nederland.

Betonnen sandwichgevels

Een brede toepassing heeft Combar inmiddels ook gevonden in gevels van betonnen sandwichpanelen en holle wandsystemen. Hier geldt heel sterk de reductie van de thermische bruggen, die bespaart op isolatiemateriaal en pakketdikte. De staven zijn ook heel eenvoudig aan te brengen. Ze hoeven niet vooraf aan de wapening te worden gevlochten, maar kunnen na het storten van het eerste blad simpelweg in het beton geprikt worden. De staven hebben een afgeschuinde kop en kunnen worden ingeprikt tot die punt de bekisting raakt. Dat kleine puntje is achteraf nauwelijks zichtbaar in het oppervlak. Bouwtechnisch kan dit omdat glasvezel niet corrodeert en dus geen betondekking nodig heeft. Door deze werkwijze zitten de Combar-staven met de maximale lengte in het beton, terwijl ze van zichzelf ook nog eens heel stijf zijn. Dat is dus ook constructief gunstig. Schöck heeft vorig jaar – na de KOMO-certificering – al voor 100.000 m2 aan ankers geleverd voor dergelijke betonnen gevels.

Inspiratiebord

Op de Bouwbeurs in Utrecht toonde Schöck ook een zogenaamd inspiratiebord. Daarop waren allerlei verschillende ankers te zien voor beton en staal, met als enige gemeenschappelijke noemer dat het deel in de spouw bestaat uit een Combar-staaf als thermische onderbreking. “Klanten kunnen zich laten inspireren door de varianten die we hier hebben gemaakt en dan samen met ons hun eigen verankeringen ontwikkelen”, licht Westra toe. Die zogenaamde co-creatie wordt voor Schöck ook steeds belangrijker. Schöck werkte op die manier al mee aan de ontwikkeling van het nieuwe balkonsysteem Balqoon en werkte met VBI aan de ontwikkeling van een systeem om balkons op te kunnen hangen aan een casco met kanaalplaatvloeren.

ThermoFrame

Met Leebo Intelligente Bouwsystemen samen ontwikkelde Schöck een nieuwe verankering voor het LeeFrame-systeem. Dit is een lichtgewicht constructief staalframe gevelsysteem op basis van gerolvormde dunwandige stalen C-profielen. Aan dit prefab vliesgevelsysteem kunnen allerlei gevelbekledingen worden gemonteerd, zoals baksteen, keramiek, natuursteen en aluminium cassettes/platen. De C-profielen vormen echter een doorgaande thermische brug, wat wordt gecompenseerd door er aan de buitenzijde een extra isolatieplaat overheen aan te brengen. Leebo en Schöck ontwikkelden als beter alternatief hiervoor het ThermoFrame ®. In plaats van een breed doorgaand C-profiel bestaat dit systeem uit twee smallere C-profielen, waarvan één zich aan de binnenzijde en één zich aan de buitenzijde bevindt. De twee profielen worden zonder thermische brug aan elkaar gekoppeld middels Combar-staven, die dwars door beide LeeFrame C-profielen heen gaan (4 of 5 Combarstaven over een verdiepingshoogte van 3,5 meter). Doordat de Combar-staaf door beide lijven van beide C-profielen gaat ontstaat een heel stijve verbinding, waarbij de zetting zelfs bij de zwaarste gevelbekleding minimaal is. De extra isolatieplaat aan de buitenzijde van de C-profielen kan hierdoor vervallen en het totale pakket kan slanker blijven, terwijl de hoeveelheid staal in het pakket per saldo ongeveer gelijk gebleven is. Westra ziet dat samenwerkingen als met VBI, Balqoon en Leebo tot mooie innovaties leiden. “We denken steeds meer in oplossingen in plaats van in producten.”

Meer informatie: Schöck Nederland

Tekstproductie: Henk Wind
Fotografie: Schöck Nederland
Tekenwerk: Henk Heusinkveld

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.