Een goed gebouwontwerp koppelt functionaliteit aan esthetische waarden. In het kantoorpand van hard- en software-ontwikkelaar Digital Brain in Emmen komen die begrippen samen. Ontwerper Bram Markerink maakte bij de grootscheepse renovatie gebruik van de canopies van Knauf Armstrong.
Een verouderd systeemplafond, schuifwanden en een smalle gang met benauwende kantoorcellen. Tot voor kort had het onderkomen een typisch jarennegentig-kantoorinterieur. Anno 2020 heeft de structuur van kantoorcellen plaatsgemaakt voor een combinatie van open kantoortuinen en aparte ruimten. Van de oorspronkelijke gesloten indeling is niets meer over. Het is het werk van ontwerper Bram Markerink. Waar hij zich normaliter vooral bezighoudt met het ontwerpen van woningen in het hogere segment, maakte hij nu een uitstapje naar het interieur van een kantoorpand. “Ik zag meteen de mogelijkheden”, blikt Markerink terug. “De opdrachtgever wilde graag een modern en hoogwaardig werkklimaat creëren. Hierbij moest ruimte komen voor licht, transparantie en ruimtelijkheid. Dit was een flinke uitdaging, want het pand kende alle negatieve eigenschappen van een typisch jarennegentig-kantoorpand. Maar ik zag volop mogelijkheden voor een functionele, maar ook spannende indeling. Hierin had het plafond een voorname rol.”
Op zoek naar openheid
De buitenschil van het pand was praktisch het enige onderdeel dat intact bleef. Markerink over het renovatieproces: “Ik had meteen zin om met dit gebouw aan de slag te gaan. Om een meer transparante indeling te krijgen hebben we alle binnenwanden verwijderd. Dit was mogelijk omdat de overspanning van de vloeren van gevel naar gevel liep. Hierdoor hoefde ik geen rekening te houden met dragende muren. Een belangrijk onderdeel was de doorkijk op de eerste verdieping. Wanneer je de trap opkwam, keek je aan het einde van de gang recht tegen een muur. Dit hebben we aangepast door de gesloten scheidingswanden, die het zicht naar buiten blokkeerden, weg te halen. Op die manier trek je de zichtlijn door en ontstaat er meer ruimte voor licht.”
Dieptewerking
Daarnaast is het systeemplafond eruit gehaald. Markerink wilde hier ruimte en diepte creëren. Daarom zijn in dit project de canopies van Knauf Armstrong geïnstalleerd door Griemink Klazienaveen. “We kozen er bewust voor om de installatie, wanden en vloer erboven donker te maken. Hierdoor lijken de plafondeilanden losse elementen, die als wolken boven de ruimtes zweven. Dit geeft een nog ruimtelijker effect en zorgt voor dieptewerking. Verder besloot ik de canopies vrij te houden van armaturen. Door de armaturen hierbuiten te houden, ontstaat er een spel tussen de plafondeilanden en de verlichting. Dat hierbij de installatie een plek moest krijgen buiten de canopies om was wel een uitdaging. Normaal zijn bedradingen en leidingwerk juist weggewerkt achter een plafond. Alle zichtbare onderdelen moesten dus zwart gemaakt worden. Dat was een flinke klus. Maar het komt het eindresultaat absoluut ten goede. ”
Multifunctioneel
Markering gaat in zijn ontwerpen uit van functionaliteit. Daarbij kijkt hij hoe de betreffende functie versterkt kan worden door na te denken over de beleving van de ruimte bij het uitoefenen van de functie. “Daarmee maak ik de functie bijzonder en de beleving spannender. Bovendien krijgen de ruimten meer kwaliteit. Een voorbeeldje is de multifunctionele scheidingswand op de eerste verdieping. Hierbij is de ene zijde kastruimte met koelkast voor de koffiecorner. De achterzijde van de wand doet dienst als behuizing voor een grote lcd-tv voor de presentatie- en overlegruimte. Maar ook komt het goed naar voren bij de canopies. De ronde vormen komen terug bij de bijzondere plekken, zoals koffiecorners en ontmoetingsruimten. De rechthoekige vormen zie je juist terug bij de verkeerszones en vergaderruimtes. Met name de ronde vormen zijn speels, maar zorgen ook voor dieptewerking. Belangrijker nog is de akoestische werking. Die is essentieel in een gebouw waar gewerkt wordt.” Al met al is Markerkink tevreden met het eindresultaat. “We hebben in dit project een mooie koppeling kunnen maken tussen esthetiek, functionaliteit en ruimtelijkheid. Dat heeft echt een mooi en spannend eindresultaat opgeleverd. Knauf Armstrong heeft de ronde canopies ook nog geleverd in verschillende maatvoeringen. Zo is er een speelse afwisseling ontstaan. De opdrachtgever is tevreden. Dan ben ik het ook.”
De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en Bouwwereld. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs en/of architecten.