Ga naar hoofdinhoud

Plexiglas-folies geven kunststof materialen langere levensduur

Kunststof materialen die aan de buitenlucht worden blootgesteld zullen op den duur verweren door de invloed van uv-straling en regen. Dit gaat ten koste van de levensduur, en dat terwijl er steeds meer vraag is naar duurzame bouwmaterialen. Een extra beschermlaag van Plexiglas-folie kan kunststof materialen beschermen tegen de weersomstandigheden en daarmee de producten verduurzamen.

“De trend naar duurzame bouwmaterialen heeft verschillende redenen,” verklaart Michael Enders, expert voor bouwtoepassingen bij het merk Plexiglas. “Aan de ene kant hoeven duurzame bouwelementen niet zo vaak worden vernieuwd of vervangen. Dat bespaart kosten en is ook goed voor het milieu. Aan de andere kant wordt steeds meer gebouwd in regio’s waar de bouwelementen meer worden blootgesteld aan sterke uv-stralen en zware weersomstandigheden. Zonlicht en regen behoren echter tot de grootste vijanden van kunststoffen”, aldus Enders. Vandaar dat kunststof ramen en zichtbare gevelelementen van kunststof vaak worden voorzien van een extra beschermlaag om de houdbaarheid te  verlengen.

Bescherming tegen weer en wind

Coatings, zoals lakken en andere bekledingen zijn vaak erg dun en kunnen dus makkelijk krassen, afschilferen of scheuren. “Dat ziet er dan al gauw lelijk uit”, zegt Enders. Onze meerlaagse Plexiglas-folies beschermen externe bouwelementen daarentegen duurzaam. Ze worden onder andere ingezet als deklaag voor gevelelementen en raamprofielen in gebouwen.” “Plexiglas is weerbestendig en bestaat uit uv-resistente bestanddelen die gemengd zijn met hoogwaardige uv-absorbers,” legt Enders uit. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat Plexiglas-folies materialen goed beschermen tegen sterke uv-invloeden. Bijkomend voordeel is dat de materialen met de folie ook beschermd worden tegen vocht en hoge temperatuursverschillen.

Duurzame architectuur

Plexiglas-folies fungeren als een bescherming voor de onderliggende materialen. Raamprofielen van pvc en gevels kunnen bijvoorbeeld zowel tegen wind, uv-straling als chemicaliën worden beschermd met een folie van polymethylmethacrylaat (PMMA), zoals de correcte chemische benaming van Plexiglas luidt. Zo is er een producent die gevelelementen vervaardigt van glasvezelplaten die voorzien zijn van een deklaag van Plexiglas-folie. Hiermee zijn zowel de thermohardende hars als de glasvezels beschermd, zodat de platen er ook op de lange duur nog fraai en glanzend uitzien. Ook voor laminaat persplaten die bijvoorbeeld bij het achteraf isoleren van huizen de buitenlaag vormen, worden beschermende Plexiglas-folies gebruikt.

Nieuwe folie-installatie in gebruik genomen

“De gebruiksmogelijkheden van onze plexiglas-folies zijn nu al zeer uitgebreid”, benadrukt Enders, “en in de toekomst kunnen ze voor nog meer toepassingen worden ingezet”. Want de bedrijfsunit Acrylic Products, die de speciale folies produceert, heeft in de herfst van 2018 op de vestiging Weiterstadt, Duitsland, een nieuwe productie-installatie in gebruik genomen. “Daar kunnen we bijzonder brede folies met een ongekend aantal lagen produceren, die een decennialange levensduur van externe bouwcomponenten in de architectuur mogelijk maakt,” zegt Enders. Bovendien opent de installatie nieuwe design- en verwerkingsmogelijkheden voor gevelontwerp: “Hier kunnen we nog bredere speciale folies produceren, waarmee dus ook grotere gevelelementen kunnen worden behandeld,” verklaart Enders. Dit houdt bijvoorbeeld in dat gevels uit nog minder afzonderlijke elementen bestaan, waardoor dus een homogener beeld ontstaat dat langer optisch aantrekkelijk blijft.

Heeft u vragen over het gebruik van Plexiglas (PMMA platen), ook wel acrylaat genoemd of wilt u kunststofplaten kopen: Vraag dan gerust meer informatie bij Plexiplaat.nl.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.