Ga naar hoofdinhoud

Vaste verticale lamellen als zonwering

Sinds kort hebben leerlingen en leerkrachten hun intrek genomen in het nieuwe schoolgebouw van Atheneum Pegasus in het West-Vlaamse Oostende. Het ontwerp van het hippe, langwerpige nieuwbouwvolume was in handen van Urban Platform, die duurzaamheid, energiezuinigheid en aandacht voor het binnenklimaat als krachtlijnen aanhield. Voor de zonwering werd er gekozen voor DucoSun Ellips, een systeem met vaste, verticaal gemonteerde lamellen.

Nabij het centrum van Oostende kunnen niet enkel de leerlingen en leerkrachten, maar ook architectuurliefhebbers en toevallige passanten zich sinds kort vergapen aan het nieuwe schoolgebouw op de terreinen van Atheneum Pegasus. Een middelbare school is misschien niet de eerste plek waar we een uniek architecturaal werk mogen verwachten, maar dankzij de steun van de Vlaamse overheid werd met deze school het tegendeel bewezen.

Multifunctioneel gebouw

Achter de fraaie gevel schuilt een multifunctioneel gebouw – bestaande uit twee grote blokken – dat met een totale oppervlakte van 1.920 m2 circa 600 leerlingen kan onderbrengen. Elke ruimte werd optimaal benut zodat er onder meer klaslokalen, sanitaire ruimtes, een fietsenstalling, een EHBO-lokaal, directiekantoren en een polyvalente, overdekte buitenruimte konden worden ingericht.

‘Dat er al jaren veel geroepen en geschreven wordt over de luchtkwaliteit in scholen, weten we allemaal. Maar als puntje bij paaltje komt, zien we weinig verbeteringen ontstaan. Daarom wilden we met Atheneum Pagasus een statement maken voor andere schoolbesturen dat het ook anders kan’, zegt Tina Van Meenen, architecte bij het Brusselse bureau Urban Platform. Zo werd er gekozen voor een goede isolatie, grote raampartijen voor voldoende lichtinval, een luchtverwarmingssysteem, een ventilatiesysteem met warmterecuperatie en een efficiënt zonweringsysteem.

Zonwering als stiefkindje

Zonwering wordt doorgaans gezien als het stiefkindje van de bouw. En dat vindt Urban Platform niet terecht. ‘Zonwering is immers zoveel meer dan een stuk decoratie’, verduidelijkt Van Meenen. ‘Dit omdat ze naast verfraaiing de licht- en warmtetoetreding, én het warmteverlies via de transparante delen (glaspartijen) in de gevel kunnen sturen. Met fikse energiebesparingen en een stabiel, aangenaam binnenklimaat tot gevolg.’

Lamelbreedte van 300 mm

Door een grondige studie met 3D-simulaties is het juiste buitenzonweringssysteem bepaald. Een systeem met vaste, verticaal gemonteerde lamellen onder de vorm van DucoSun Ellips behaalde een hogere score dan andere systemen, zelfs tijdens de simulatie van zomerse condities. ‘Dit zonweringssysteem, waarbij er gekozen werd voor een lamelbreedte van 300 mm, garandeert dankzij de optimaal bepaalde hellingshoek en het aantal lamellen niet enkel een maximum aan daglicht’, vertelt de architecte. ‘Tevens zorgt DucoSun Ellips 300 ervoor dat zonnestralen de kans niet krijgen om rechtstreeks de binnenruimtes van Atheneum Pegasus op te warmen. Hierdoor wordt er steevast een gezonde én comfortabele leeromgeving gecreëerd, ongeacht de stand van de zon! Dat deze oplossing bovendien op architecturaal gebied iets gewaagder is dan een loutere bekleding met doekzonwering was de kers op de taart.’

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Eén reactie op “Vaste verticale lamellen als zonwering

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.