Het onderhoud van gevels kan op verschillende manieren gebeuren. Iedereen kent de hoogwerker en de rolsteiger, maar wat nu als daarvoor te weinig ruimte is of dat de werkplek niet vanaf de begane grond bereikbaar is? Een hangladder vormt in die situatie een alternatief.
Hangladders worden vrij opgelegd of rechtstreeks op het bestaande dak gemonteerd of via een rail aan een luifel bevestigd. Dit type ladders is uitvoerbaar met werkbordessen en een instaptourniquet die op de gewenste positie gepositioneerd kunnen worden. Tot een maximale hoogte van 10 meter mogen geborgde hangladders worden ingezet. Daarboven is een permanente trapvoorziening vereist.
De valveiligheid en fysieke belasting moeten maximaal worden geborgd bij een laddervoorziening. Het is verplicht om een hangladder uit te rusten met een valbeveiligingssysteem zodat iemand veilig op hoogte kan werken. De ladder is voorzien van een middenrail en de medewerker draagt een 2 punts harnas met een dubbele borging. Een optimaal beveiligde hangladder is ontworpen volgens het Document Gevelonderhoud. In dit document staat omschreven hoe een goede hangladder uitgevoerd wordt en hoe je er veilig mee werkt.
Het is verstandig om een hangladder op maat te laten ontwerpen. Het ontwerp is aangepast op de behoeften van het personeel en de vormgeving van het gebouw: Van eenvoudige permanente hangladders voor glasoppervlakken tot 200m² tot permanente installaties met doorklim-werkbordessen voor grotere geveloppervlakken. Ook gebogen hangladdersystemen voor koepels en lichtstraten vormen geen enkel probleem. Hangladders zijn bovendien in allerlei kleuren verkrijgbaar.