Respyre introduceert VertiScape, een bioreceptief gevelpaneel dat is gemaakt van circulair puingranulaat uit de bouw en gereactiveerd cement. Dankzij de lancering van het product worden CO2-negatieve ontwerpen en huisvesting voor kleine organismen zoals mossen, slakken en kleine insecten die de stad schoonhouden toegankelijk.
Respyre heeft zich de afgelopen jaren bezig gehouden met de ontwikkeling van hun innovatieve proces om mossen te kweken op verticale oppervlakken, een mogelijk doorslaggevende ontwikkeling in gevel designs als het gaat om duurzaam en natuurinclusief bouwen. Een belangrijke basis van Respyre’s product zijn de VertiScape panelen. Deze panelen vormen de ondergrond voor alle verticale groei. De VertiScape gevels zijn bioreceptief, wat betekent dat organismes gemakkelijk op het oppervlak groeien. Dit wordt vaak bevorderd door de aanwezigheid van genoeg water. “Zo kunnen we natuur binnen de steden toegankelijk maken”, zegt Auke Bleij van Respyre. Het recept wordt gemaakt van puingranulaat en gereactiveerd cement, waarmee Respyre de CO2-uitstoot van de productie minimaliseert. “De uitstoot die wel plaatsvindt kan vervolgens weer worden opgenomen in een reactie met calcium tot kalk. De CO2 die wordt vergaard is biogeen en komt uit zuivering installaties. In een grote silo met granulaat wordt de CO2 vrij gelaten, dit reageert vervolgens met het calcium dat al in het granulaat zit en wordt vastgehouden als kalk. Dit proces zorgt ervoor dat wij duurzame, CO2-negatieve gevelpanelen kunnen creëren”, aldus Bleij.
Voordelen van VertiScape
“Nu het belang van duurzaam en natuurinclusief bouwen steeds meer wordt benadrukt, is het belangrijk om nieuwe manieren te vinden om hier creatief mee om te gaan en tegelijkertijd aan de natuurinclusieve en duurzame tendereisen te voldoen. Hierom ligt de focus van Respyre op het zo gemakkelijk mogelijk verwezenlijken van die eisen”, vervolgt Bleij “Zo is VertiScape voor 90-95% circulair en bestaat het uit natuurvriendelijke additieven. Ook zijn de gevels enorm effectief in het opnemen en vasthouden van water. Dit zorgt ervoor dat er een enorme druk op de afvoer van water naar de straten en het riool wordt verminderd. Het water bereikt het riool tien keer trager dan normale gevels. Deze kwaliteit maakt de panelen enorm klimaatadaptief en creëert een goede leefomgeving voor klein leven zoals insecten, slakken, paddenstoelen en mossen. Overigens zijn de gevels na de sloop weer bruikbaar om opnieuw Respyre’s proces te starten, waarin het wordt omgezet naar VertiScape gevelbekleding. Met deze ontwikkeling zijn we weer een stapje dichterbij duurzaam bouwen met meer natuur in onze steden.”
Toepassen van VertiScape
Respyre biedt twee verschillende mogelijkheden voor hun VertiScape panelen: prefab en retrofit. De prefab panelen kunnen ingezet worden bij nieuwbouwprojecten. Hier wordt gebruik gemaakt van nat op nat productie. De gebruikelijke constructie van sandwich panelen wordt gevolgd, maar eerst wordt in de mal Respyre’s VertiScape recept gegoten en terwijl dit nog nat is wordt het constructieve beton toegevoegd.
Respyre biedt hier drie standaard designs aan (zie foto’s hierboven), maar in overleg is er veel meer mogelijk, waardoor de ontwerpvrijheid van de architect behouden blijft. Daarnaast is het mogelijk om bestaande constructies een nieuw leven inblazen met de optie om te retrofitten. Dat wil zeggen dat er een laag VertiScape op bestaande oppervlaktes wordt toegevoegd in de vorm van stucwerk of een spraylaag. “Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om een gebouw duurzamer te maken zonder enorme financiële ingrijpende verbouwingen”, zegt Bleij.
Vergroeningsmogelijkheid
Het bioreceptieve karakter van de panelen laat de groei van veel organismes toe. Normaal gesproken gaat dit via moeder natuur; diertjes en mossporen vinden hun weg naar de muur en beginnen daar uit zichzelf te groeien. Voor opdrachtgevers die niet de tijd hebben om hierop te biedt Respyre een vergroeningsservice aan die in de loop van 2024 beschikbaar zal zijn. Deze service bestaat uit Respyre’s mos-coating, een gel met mos sporen en de nodige voedingsstoffen om de mossen te laten groeien. Deze coating is momenteel volop in de ontwikkeling en wordt al toegepast bij diverse pilotprojecten door het hele land.
Actieve projecten
Van Respyre’s pilotprojecten laten er twee heel goed het potentieel van Respyre laten zien. Bij een nieuwbouwkantoor in Noord-Limburg worden momenteel 450m² aan prefab VertiScape panelen begroeid, en in Purmerend wordt binnenkort 300m² aan VertiScape gesprayd aan de gevel na een appartementencomplex na een succesvol pilotproject.
Voor meer info over Resypre en VertiScape, zie www.gorespyre.com
Foto’s Respyre