Vochtproblemen in elf monumentale woningen in Leiden worden voorkomen dankzij binnenzijdeisolatie met Multipor van Xella. De Multipor minerale isolatieplaten (100 mm) zijn aangebracht in zeven gebouwdelen van de voormalige conservenfabriek Tieleman & Dros in Leiden, die door Vink Bouw uit Nieuwkoop worden getransformeerd tot elf woningen.
De monumentale houten balklagen, die door de isolatielaag in de bestaande 1 ½ steens gevel steken, vormen koudebruggen. Deze geven grote kans op condensvorming en als gevolg daarvan houtrot. Xella adviseerde de balken te omkleden met een damp-open isolatieconstructie van hennepband en Multipor. Beide materialen zijn in staat om vocht op te nemen en later als de lucht droger is weer af te geven. Zo worden condensvorming en houtrot voorkomen.
Isolatie aan de binnenzijde
De buitengevels van de uit 1877 daterende groente- en vleesconservenfabriek zijn monumentaal en moeten daarom behouden blijven. Om de niet-geïsoleerde fabrieksgebouwen te transformeren tot woningen met een comfortabel binnenklimaat, was dus alleen isolatie aan de binnenzijde mogelijk. Architect GAAGA uit Leiden en Vink Bouw kozen voor isolatie met Multipor vanwege het geringe gewicht, sterke thermische eigenschappen (2,22 m²K/W) en het ademend vermogen. Kees Wijsman van Vink Bouw: ‘De isolatie van een monumentaal gebouw brengt risico’s met zich mee, bijvoorbeeld ten aanzien van de constructie. Die wil je niet te veel belasten door de isolatie en met het lichte gewicht van Multipor (2,69 kg per plaat) is die extra belasting gering. Daarnaast kunnen koudebruggen door de opwarming van het gebouw leiden tot vochtproblemen. Multipor neemt over het gehele wandoppervlak vocht op en geeft dat op een later moment weer af aan de lucht in het gebouw. Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat en voorkomt vochtproblemen.’
Houtrot
Vink Bouw wilde absolute zekerheid over de werking van Multipor, met name ten aanzien de vochtregulatie. Wijsman: ‘De uiteinden van de houten balklagen die in de muur steken, vormen koudebruggen. Hoe meer deze opgewarmd worden, hoe groter de kans op vochtophoping en houtrot. Op advies van Xella en twee bouwfysische bureaus hebben we de balkkoppen daarom omkleed met hennepband en Multipor. Beide materialen zijn zeer damp-open (dampdiffusieweerstandsgetal Multipor: μ = 3) waardoor het hout zo droog mogelijk blijft. Doordat de Multipor naar binnen toe is afgeschuind, krijgt het hout nog meer de kans om eventuele condens aan de lucht af te geven.’ Hierdoor is de kans op houtrot van de balklagen tot nul gereduceerd.
Vink Bouw begon eind vorig jaar met de transformatie van elf woningen. Daarnaast bouwt deze partij ook vijf nieuwbouwwoningen op de kavel. De woningen worden naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar opgeleverd. De transformatie en nieuwbouw is ontwikkeld middels Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Het collectief bestaat uit zestien particuliere opdrachtgevers, ondersteund door OntwerpJeWoning, GAAGA architecten en Vink Bouw. De bouwgroep heeft de kavel en panden gekocht van gemeente Leiden dat eigenaar was van de fabrieksgebouwen van Tieleman & Dros. Deze kwamen in 1955 leeg te staan toen het groente- en vleesconservenbedrijf failliet ging.