Ga naar hoofdinhoud

Welke soort vloeren voor de badkamer kunnen in combinatie met vloerverwarming?

Je badkamer is een ruimte waar je wilt kunnen ontspannen. Daarvoor moet hij er natuurlijk aantrekkelijk, sfeervol en rustgevend uitzien, zodat het ook prettig is om er tijd door te brengen in bad of onder de douche. Dan is de vloer verwarmen met een vloerverwarmingssysteem een prettige toevoeging om je badkamerervaring extra comfortabel te maken. Niet iedere denkbare badkamervloer leent zich hiervoor. Daarom hebben we een lijstje gemaakt van verschillende soort vloeren voor je badkamer die zich wel lenen voor vloerverwarming.

Tegels

Een gangbare keuze voor de badkamervloer zijn tegels. Deze werken prima in combinatie met vloerverwarming. Verder hebben tegels ook het voordeel dat ze onderhoudsarm zijn en gemakkelijk schoon te houden zijn. Ook is het een duurzame keuze die het milieu ontziet. Keramiek wordt namelijk geproduceerd van gebakken klei, en dat is een natuurlijk materiaal dat geheel recyclebaar is. Vind je duurzaamheid belangrijk, let dan op het Europees Ecolabel bij de aanschaf van tegels voor de badkamer. Dit label geeft aan dat er bij de productie van de tegels rekening is gehouden met het besparen van zoveel mogelijk energie. 

PVC

Een andere optie voor de badkamervloer is een PVC-vloer. Deze kan het patroon van een ander type vloer nabootsen, dus qua uiterlijk zijn de mogelijkheden ruim. Ook is het een relatief betaalbare optie en kan een PVC-vloer tot wel 30 jaar meegaan. Hoewel PVC van nature al wat warmer aanvoelt aan de voeten, is het ook prima te combineren met vloerverwarming. Het is een wat zachtere soort vloer, wat het voordeel kan hebben dat zaken die je per ongeluk laat vallen niet per se altijd kapot hoeven te vallen. Wel is het zo dat PVC van kunststof en dus van aardolie gemaakt wordt, en dat het daarom vanuit milieuperspectief niet de meest duurzame keuze is.

Gietvloer

Je kunt ook een gietvloer voor de badkamer nemen. Ook deze zijn uitstekend te combineren met vloerverwarming. Een gietvloer is in feit een dun laagje vloeibare kunststof die uitgegoten wordt over de ondervloer. Er zijn geen voegen, naden of plinten bij nodig, waardoor een gietvloer makkelijk schoon te houden is en er gewoon erg strak uitziet. Let wel op dat niet alle soorten gietvloeren geschikt zijn voor een vochtige omgeving als de badkamer. Kies daarom voor polyurethaan, epoxy of een cementgebonden gietvloer, want andere varianten zijn simpelweg niet zo goed bestand tegen vocht. 

Kurk

Een mogelijk onverwachte optie voor de badkamervloer is kurk. Dit hoeft er niet uit te zien als een prikbord, want veel kurkvloeren zijn voorzien van een print op een toplaag. In principe zou onbehandelde kurk niet geschikt zijn voor vochtige omgevingen, maar met een speciale lak en nauwkeurig verlijmen kan het materiaal beschermd worden tegen water. Een kurkvloer voelt van zichzelf al lekker warm aan, maar kan ook gecombineerd worden met vloerverwarming. Een fijne bijkomstigheid van kruk is dat het goed geluid dempt en het beetje mee veert, waardoor het prettig is om op te lopen. Kurk kan ook lucht vasthouden en daardoor de warmte in je badkamer vasthouden, wat kan schelen op stookkosten.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.