Natuurlijk biedt de kennis en techniek van tegenwoordig meer mogelijkheden tot het wijzigen van vormgeving en redactionele opzet van een vakblad, maar de hele geschiedenis van Bouwwereld laat een keur aan gedaante- en koerswijzigingen zien.
Het Vakblad van de Bouwambachten richtte zich vooral op de ambachtslieden. Met de groei van het aantal bedrijven was een sprong richting bouwondernemer (1929) logisch. De steeds technischer wordende koers komt pas na de naamswijziging in Bouwwereld (1956) echt tot uiting. Het redactioneel uitgangspunt: het geven van praktische, technische informatie aan bouwkundig geschoolden. Niet alleen de uitvoerende bouwer, maar ook de voorafgaande schakels in de bouwketen krijgen vaker een plaats.
Hieronder een tiendelige fotoserie ‘Bouwwereld in vogelvlucht’.
Deze fotoserie is gebaseerd op een artikel uit het jubileumnummer van 2004, aangevuld met de meest recente retooling. Lees hier het originele artikel.
Grappig om te zien: in 1945 speelde het zet-duiveltje ook al een rol. Detail 4 van het Vakblad enz. 1945 staat op de kop.
En dat flat van de voorpagina 10-2011, is daar al eens iemand wezen kijken tijdens een flinke regenbui? Heerlijk lijkt me dat, een balkon dat nog lange tijd nadruppelt omdat het bovenliggende balkon niet waterdicht is.
(Is hier, dacht ik, al eens eerder aan de orde geweest.)