Ga naar hoofdinhoud

‘Building Holland biedt zicht op duurzame toekomst’

“De tijd van pappen en nathouden ligt achter ons. Vrijblijvendheid heeft plaats gemaakt voor noodzaak. Klimaatdoelstellingen zijn geen hobby meer, het is basis voor het business model van vandaag en morgen. Er liggen nogal wat uitdagingen. De antwoorden worden verwacht van de bouwsector. Daar gaat Building Holland over. Dit zegt Dirk van Gemert, hij is projectmanager van Building Holland, dat van 24 tot en met 26 maart aanstaande wordt gehouden in RAI Amsterdam.

Building Holland is het innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed. “Het gaat ons in de eerste plaats om kennis delen. Building Holland is een combinatie van innovatieve partners, drie podia met lezingen, innovatie boulevards en side events voor verdere verdieping. Op het event presenteren we ook de genomineerden voor de Rabobank Innovation Challenge. Stuk voor stuk state of the art innovaties, te zien op Building Holland.

Wijk van de toekomst

Als voorbeeld noemt van Gemert de inzending For Your Energy Freedom. Een fantastisch concept voor de wijk van de toekomst. Plaats een heel grote batterij midden in de wijk, de energie wordt opgewekt door zonnepanelen, interessant is dat een autoproducent in het project participeert met deelgebruik auto’s. Op deze manier oogsten de bewoners hun eigen energie, slaan die op en gebruiken die weer voor slimme mobiliteit. Dit heeft alles te maken met een eerlijke manier om beschikbare energie te verdelen. Dit vraagt om een andere manier waarop je naar de wijk van de toekomst kijkt.”

Opvallende innovaties

Volgens Van Gemert zijn er nog een paar opvallende innovaties: ‘Zelf ben ik gecharmeerd van de Skeletgevel van Kokon Architectuur & Stedenbouw. Deze gevel heeft een dynamische, isolerende vacuumconstructie. Heb je meer isolatie nodig, dan blaas je ‘m op. Vergelijkbaar het met wat er in de natuur gebeurt. Ook een vogel blaast zich op om de kou te trotseren. Net zo gecharmeerd ben ik van de applicatie die gebouwbeheersystemen aanstuurt op basis van de actuele weersverwachting. Dat levert niet alleen lagere verbruikskosten op voor de exploitant, maar levert ook een bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Minder energie betekent automatisch minder CO2 uitstoot.”

Rabobank Innovation Challenge

“Circulariteit is één van onze thema’s”, gaat Van Gemert verder. “We presenteren op Building Holland twee interessante circulaire concepten. Ze zijn beide genomineerd voor de Rabobank Innovation Challenge. Bijzonder vind ik circulair beton. Het beton wordt geoogst uit de sloop van gebouwen. Het beton wordt zo behandeld dat het oorspronkelijke grind, zand en zelfs cement opnieuw beschikbaar is voor het maken van nieuw beton. Hierdoor wordt minimaal 50 procent minder CO2 uitgestoten. Beton is een product met veel technische meerwaarde. Des te groter is de uitdaging om hiermee duurzaam om te gaan.”

“Een andere innovatie is de Pontiflex. Een modulaire fietsbrug die wordt gemaakt van gerecycled en biologisch plastic, cementloos beton, Accoya en FSC-hardhout, afgeschreven visnetten en herbruikbaar staal. Dit project is nog in de initiële fase, maar het geeft de denkrichting aan.”

Energie

Volgens Van Gemert vertellen deze voorbeelden precies waar Building Holland over gaat. “Over de toekomst en hoe wij met energie en grondstoffen moeten omgaan. Building Holland laat professionals ziet wat de oplossingen zijn. Het moet vooral een inspiratie event zijn. Waar je elkaar opstuwt tot nieuwe, onverwachte initiatieven. De 150 sprekers die we over drie dagen het geprogrammeerd geven genoeg inspiratie. We hebben ze thematisch ingedeeld:  Energietransitie, Circulariteit en Slim & Gezond.”

Waterstof voor dummies

Volgens Van Gemert zit in de verhalen verre toekomst, maar ook direct beschikbare toepassingen. “Waterstof voor Dummies” is een mooie lezing over de vraag of waterstof een reëel alternatief is. Het begint ermee dat mensen snappen wat waterstof precies is. Dat wordt letterlijk getoond door een waterstof autootje te laten rijden. Stroomt waterstof straks door ons leidingnet? Wie weet. Om daarachter te komen, moet je naar de lezing gaan. Direct toepasbaar is de circulaire draaischijf die op het bureau van elke architect en installateur moet liggen. Deze draaischijf gaat vooral over het ontwerpen van installaties.”

Het gaat om het concept

Building Holland telt zo’n kleine 200 partners. Bedoeling is dat ze vooral hun concepten presenteren. Mooi voorbeeld is afkoppelen van regenwater. Van Gemert: “De laatste paar zomers waren lang en warm, afgewisseld met hevige regenbuien. Desondanks daalt het grondwater. De vraag is: wat doe je met het regenwater dat als het op het dak is neergekomen jouw eigendom is. We laten concepten zien hoe je dat regenwater opvangt, ondergronds plaatst in reservoirs, gebruikt voor infiltratie of hergebruikt voor toilet, wasmachine en douche. Tegelijkertijd ontlast je het milieu. Als je schoon regenwater loost op het riool vermengt zich dat met vuil water, dat vervolgens weer gezuiverd moet worden. Typisch voorbeeld van concept-denken om daar slimme oplossingen voor te verzinnen. Typisch Building Holland.”

Building Holland wordt van 24 tot en met 26 maart gehouden in RAI Amsterdam.

Ook Building Holland bezoeken? Registreren kan via de website: buildingholland.nl/tickets

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.