Ga naar hoofdinhoud

Building Holland stoomt de bouw klaar voor morgen

Energietransitie, digitalisering en circulariteit zijn de centrale thema’s tijdens Building Holland 2019 van 9 tot en met 11 april in RAI Amsterdam. Het innovatie event voor de bouw-, installatie- en vastgoedsector vestigt veel aandacht op de uitdaging waar deze sectoren de komende jaren mee te maken hebben. Niet alleen het aantal nieuw te bouwen woningen, maar ook de verduurzaming van de bestaande bouw vraagt om nieuwe antwoorden. Neem daarbij het tekort aan goed opgeleide medewerkers en je hebt meerdere redenen om een bezoek aan de Building Holland te brengen of daar als exposant een plek te reserveren.

Meer dan 250 lezingen, seminars en workshops, 15.000 genodigde bezoekers, drie innovation boulevards en vijf verschillende podia, verspreid over drie hallen, zorgen ervoor dat de bezoekers er verstandig aan doen om het beursbezoek goed te plannen. Dat is ook de tip die Richard Klein, directeur Building Holland, de bezoekers meegeeft. ”De diversiteit van de beurs is groot. Je hebt een uitgebreid lezingenprogramma, partners met allerlei noviteiten en daarnaast is de kans groot dat je individueel ook nog iemand wilt spreken. Om het optimale uit je bezoek te halen introduceren we daarom de ‘Match & Meet App’. Met deze app kunnen bezoekers voor hun bezoek makkelijk afspraken maken op Building Holland.”

Innovatie voorop

Exposanten gebruiken de beurs als platform om bezoekers te laten zien wat zij in petto hebben. Dat doet ook IGG Bouweconomie, een bouw-economisch adviesbureau uit Den Haag. Het bureau verzorgt doorberekeningen over financiële haalbaarheid van projecten. Directeur Arno Vonk: “Het is voor onze de eerste keer dat we hier als exposant staan. De keuze hiervoor was eigenlijk logisch, omdat we steeds meer de focus leggen op duurzaamheid en circulariteit in vastgoed. Er is nogal wat ruis op de lijn als het gaat over financiële haalbaarheid van bijvoorbeeld verduurzaming van vastgoed of circulariteit. Wij laten het belang van financiële transparantie zien”, aldus Vonk.

Ontmoetingsplek

Min of meer hetzelfde geldt voor Bouwbedrijf Van der Hulst in Lisse. Maar naast laten zien wat je in huis hebt beschouwt directeur Yvonne van der Hulst Building Holland ook als ontmoetingsplek. Zij stond in 2018 voor het eerst op de beurs. Het is goed bevallen want voor de 2019-editie is het bouwbedrijf opnieuw van de partij. “We hebben veel interessante contacten opgedaan. Niet alleen met opdrachtgevers, maar ook met industriepartners.” Het bouwbedrijf introduceerde vorig jaar samen met 4YEF en een aantal industriepartners het zogenaamde PlusLeven en Plus op de Meter-concept. “Dit concept gaan we verder uitbouwen. Het betekent niet alleen energieneutraliteit, maar dat de woning zelfs energie op kan leveren. Een innovatief concept dat perfect past binnen het format van deze beurs.”

Kennisdeling

Innovatiekracht is de sleutel tot succes voor veel bedrijven. Een voorbeeld van zo’n innovatief bedrijf is Primaned. Directeur Paul Vogels vertelt: “Wij leveren onder andere diensten, opleidingen en software om de doorstroom in grote complexe bouwprojecten soepel te laten verlopen.” In 2018 bezocht Vogels onder andere het Green Tie Gala. Hij ziet de beurs ook als een manier om kennis te delen. Het positieve gevoel dat hij overhield aan het bezoek betekent dat Primaned nu met een eigen stand op de beurs aanwezig is en zelfs plannen heeft voor een rondetafel-sessie. “Ik heb vorig jaar een aantal interessante partijen ontmoet. De bouwprocessen worden steeds complexer, maar bouwers denken nog altijd dat procesbeheersing mogelijk is op de achterkant van een bierviltje. Ik denk dat wij met ons Construction Management softwarepakket PMWeb betere oplossingen kunnen bieden.”

Nieuw normaal

Een belangrijke partij die zich al langere tijd bezighoudt met circulariteit is Cirkelstad. Dit is een coöperatie van koplopers die werk maken van de circulaire en inclusieve bouwpraktijk. Rutger Büch, werkzaam voor Cirkelstad, is duidelijk: “We hebben daar onze nationale werkconferentie. We programmeren het circulaire podium met topsprekers, organiseren ontmoetingen op onze stand, nemen het initiatief tot rondetafelgesprekken en maken werk van matchmaking tussen innovaties en launching costumers. Recycling is noodzakelijk en circulariteit is de volgende stap. Zorgen dat de gebouwen die we maken als elementen weer uiteen te halen zijn om het elders weer op te bouwen. Met alle principes en tooling die daarbij hoort.”

“Circulariteit staat niet op zichzelf als ‘het antwoord op al uw vragen’. De integrale benadering van thema’s als energieneutraal, van het gas los, gezondheid en digitalisering maakt de oplossing mogelijk. Dat maakt dit onderwerp ook zo boeiend en in onze optiek begint het door diverse partijen bij elkaar te brengen, vandaar ook dat we de aanwezigheid op de beurs als een absolute must zien”, zegt Büch, die de verdere professionalisering van de sector ziet als de grootste uitdaging. “Wordt er werk gemaakt van technische oplossingen met bijpassende opleidingen, zodat we weten wat we moeten doen, en die werkwijze dan ook als het ‘nieuwe normaal’ gaan toepassen? Het zijn interessante vragen die we graag aan de bezoekers van Building Holland stellen.”

Building Holland praktische informatie

Building Holland is hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoedsector van 9 tot en met 11 april in RAI Amsterdam. Hier worden drie dagen lang actuele thema’s zoals digitalisering in de bouw, energietransitie en circulariteit belicht. Ook zijn er drie innovatieboulevards waar alle nieuwe ontwikkelingen en trends worden getoond. Kijk voor een compleet overzicht van deelnemers op www.buildingholland.nl.

Voor gratis toegang kunt u hier direct uw ticket regelen.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.