Ga naar hoofdinhoud

CAD-tekenaars zijn de enigen die straks nog in de bouw werken

Dat er een tekort aan timmermannen, metselaars en installatiemonteurs in de bouw is, is een bekend gegeven. Op dit moment is er vraag naar maar liefst 55.000 arbeidskrachten in de bouw. Weinig nieuwe aanwas en de grote getalen aan uitstroom van ouderen zijn de oorzaken dat de vacatures niet vervuld kunnen worden. Willen jongeren nog wel in de bouw werken? Het antwoord is duidelijk: ze stellen bepaalde eisen aan een dergelijke baan.

Edubookers, het online boekingsplatform voor cursussen en opleidingen, heeft er een duidelijke visie op: wie een afgeronde mbo-opleiding heeft en in de bouw wil werken, kan het best voor een functie als CAD-tekenaar gaan. Edubookers constateert dat de vraag naar CAD-/CAM-opleidingen steeds verder toeneemt.

Niet je hele leven op de bouwplaats

De interesse in CAD-cursussen komt vooral bij vaklieden en jongeren vandaan die reeds in de bouw of technische sector werken. De CEO van Edubookers, Paul Schrama licht toe: “Ze zien in dat ze niet hun hele leven op de bouwplaats kunnen blijven werken. Het relatief hoge startsalaris staat tegenover een toekomst met veel zwaar werk en weinig groei in functie en/of salaris. De stijging van de AOW-leeftijd zorgt ervoor dat ze vooruit denken. Het zware werk eist zijn tol op het lichaam en wie niet versleten thuis wil komen te zitten, moet zich aanpassen. De grote getalen van aanmeldingen komen dus vooral van bouwmedewerkers die ook later arbeidsmarktrelevant willen blijven.”

Relatief kort scholingstraject

De doelgroep van mbo’ers vindt de opleiding zo interessant vanwege een relatief kort scholingstraject. Om in aanmerking te komen voor een vacature van CAD-tekenaar is een mbo-diploma, aangevuld met een CAD-tekencursus, vaak genoeg. Ter illustratie: de beste CAD-tekenaar van Nederland is de 19-jarige Ike Vermeulen. Deze mbo’er studeerde werktuigbouwkunde en won de prijs van vakwedstrijd Skills Heroes, waarmee hij werd uitgeroepen tot nationaal kampioen CAD- tekenen. Hij kan nu overal aan de slag als CAD-tekenaar en heeft uitzicht op een stuk hoger salaris dan bijvoorbeeld een betontimmerman.

Opleidingsniveau van de samenleving

Ten opzichte van tien jaar geleden is het aantal studerenden in de bouw- en infrasector bijna gehalveerd. Waarom? Twee belangrijke redenen: het opleidingsniveau van de samenleving is in die jaren steeds hoger geworden, en daarnaast kiezen de meeste studenten bij voorkeur voor een hbo-opleiding ten opzichte van een werkend bestaan na het afronden van een mbo-opleiding.

De Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) constateert ook een verschuiving. De oorzaken die zij noemen zijn innovatie in techniek en een tekort aan vakmensen. De hbo’ers komen met nieuwe oplossingen, ideeën en verbeteringen. De mechanische ontwikkeling in het bestraten liet dat al zien in het straatbeeld. Natuurlijk zal er altijd vraag blijven naar metselaars voor renovatiewerk of het betere vakwerk. De toekomst stelt echter ook andere eisen aan bouwtechnisch vakmanschap.

Meest gewilde beroep van 2019

Er vertrokken tussen 2009 en 2016 maar liefst 60.000 arbeidskrachten uit de bouwsector door de crisis. Slechts 35.000 opgeleide jongeren kwamen daarvoor terug. We zien de bouwkundige CAD-tekenaars ook terug in het lijstje van meest gewilde beroepen van 2019 van het UWV. Er is een fors tekort aan deze tekenaars en dat tekort wordt elke dag groter.

Samenwerkend met de beste opleiders van Nederland draagt Edubookers bij aan het voorzien in de vraag naar goede AutoCAD– en Revit-cursussen. Steeds meer vraag naar de cursussen CAD-tekenen betekent steeds meer aanbod. Doordat alle opleiders vertegenwoordigd zijn op het platform is een goede afweging tussen de cursussen mogelijk. Na het boeken van de cursus zorgt de opleider dat de cursist aan de slag kan met de lesstof, en is een succesvolle toekomst in de bouw dichtbij! Niet vreemd dus, dat de bouwmensen straks voornamelijk CAD-tekenaars zullen zijn.

Altijd blijven ontwikkelen

Volgens Paul Schrama moeten CAD-tekenaars zich wel altijd blijven ontwikkelen. “Na een cursus CAD-tekenen ben je nog niet uitgeleerd. De programma’s gaan met hun tijd mee, dus de gebruikers moeten ook bijblijven. De 70-20-10 methodiek is meestal van toepassing op deze doelgroep. Met andere woorden: de opleidingen worden veel gebruikt om door te ontwikkelen of up-to-date te blijven ten opzichte van de software.”

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.