De bouw- en infrasector staat voor een enorme transitie. Om klimaatverandering en verdere belasting van de aarde tegen te gaan, moeten we op een geheel andere manier gaan werken.
Het betekent dat we onze gebouwen en infrastructuur zo gaan ontwikkelen dat alle materialen en grondstoffen herbruikbaar of biobased zijn en we geen fossiele energiebronnen meer gebruiken. De nadruk ligt op het realiseren van hoogwaardig(er) hergebruik (inclusief demontabel bouwen) en het gebruik van biobased in alle deelmarkten van de bouw. Nederland pakt deze uitdaging serieus op. De ambitie is dat uiterlijk in 2050, maar liever veel eerder, de gebouwde omgeving circulair is. In 2030 willen we 50% van de einddoelstelling hebben gerealiseerd. Voor 2021 is het doel om een basis te leggen in kennis en ervaring om vervolgens de doelstellingen in 2030 en 2050 te realiseren.
Praktijkvoorbeelden
In dit seminar gaan we kijken naar voorbeelden in de praktijk. Hoe houd je in de bouw al rekening met het gebruik van materialen, hoe bouw je loskoppelbaar, en wordt revitalisatie een vast gegeven in je bouw(proces).
Het seminar vindt plaats tijdens de beurs Renovatie op 15 mei van 14.30 tot 16.00 uur.
Programma:
- 14.30 uur – Welkom door moderator: Marnix ten Holder, Jonge Honden
- 14.30 – 15.00 uur – Circulaire bouw – de uitdagingen, en wat kunnen we verwachten? Introductie vanuit bouwagenda. Spreker: Hans Scherpenzeel, Senior Advisor, RVO
- 15.00 – 15.15 uur – Circulair doen – lessons learned van een woningcorporatie. De ambitie, plannen, en vooral ook lessons learned.
- 15.15 – 15.35 uur – Fieldlab hout: Het oogsten van hout tot hoogwaardige producten. Van bouwtechniek tot optimaal proces. Spreker: Peter Kuindersma, innovatie centrum bouw, TNO
- 15.35 – 15.50 uur – Hergebruik van sloophout in de praktijk.
- 15.50 – 16.00 uur – Q&A
Meer info: https://www.renovatiebeurs.nl/seminar-renovatie-en-circulariteit.html