Ga naar hoofdinhoud

Composiet biedt mogelijke redding iconische vuurtoren ‘Lange Jaap’

De iconische gietijzeren vuurtoren Kijkduin in Huisduinen wordt mogelijk gered door de toren in te pakken met composiet. Eenmaal ingepakt zou de toren veilig genoeg moeten zijn om de overige herstelwerkzaamheden uit te voeren. Het reddingsplan is een initiatief van het composietcluster, een verzameling composietbedrijven die samenwerkt om onderzoek en innovatie in de sector te bevorderen.

Eind vorig jaar werd bekend dat de Vuurtoren Kijkduin, ook wel bekend als ‘Lange Jaap’, in zeer slechte staat verkeerde. Na de ontdekking van grote scheuren in de gietijzeren wanden van de toren, vreesde Rijkswaterstaat (RWS) voor instorting. Door de scheuren zouden de krachten in de toren niet meer goed verdeeld kunnen worden over de structuur. RWS zag geen mogelijkheden de vuurtoren te redden en wilde de vuurtoren slopen. Dit stuitte op veel verzet van de inwoners van Huisduinen en Den Helder. Ook de maritieme sector wilde de toren behouden dus werden diverse acties opgestart. Dankzij alle inspanningen van betrokken omwonenden heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen voor het behoud van vuurtoren Lange Jaap.

Inpakken met composiet

Piet Goverse, projectleider van het EFRO-project (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) rondom het composietcluster, nam contact op met adviseurs van RWS met de boodschap dat het cluster een rol kan spelen bij het behoud van de ‘Lange Jaap’. Vooronderzoek hiervoor werd gedaan door emeritus-hoogleraar Adriaan Beukers van TU Delft die zelf bij het composietcluster betrokken is. Beukers stelde voor om de vuurtoren te stutten en behouden door de toren in te pakken met hoogwaardige carboncomposieten. “Carbonvezel heeft een stijfheid die te matchen is met gietijzer”, motiveert Beukers zijn keuze. “En epoxy is een hoogwaardig materiaal dat zich in de luchtvaart al decennialang bewezen heeft.”

Met een nieuwe composieten buitenschil zou de toren veilig genoeg moeten zijn om de herstelwerkzaamheden binnen uit te voeren. Zo zijn de vloeren losgekomen en is zwelroest in de voegen ontstaan.

Twee productietechnieken

De partners van het composietcluster hebben naar aanleiding van het vooronderzoek de eerste constructieve berekeningen uitgevoerd en bepaald welke productietechnieken geschikt zijn. Daarbij is gekeken naar milieu-impact, belasting voor de omgeving en duurzaamheid.

Goverse: “Uiteindelijk werd gefocust op twee mogelijkheden. Een eerste mogelijkheid is composiet ter plekke produceren en aanbrengen op de toren, een tweede optie is composiet panelen te produceren in de productiefaciliteiten van de composietbedrijven en dan aanbrengen.”

Op basis van deze gezamenlijke bevindingen wordt het plan van aanpak verder uitgewerkt om een goed voorstel bij RWS te kunnen neerleggen om vuurtoren de ‘Lange Jaap’ in Huisduinen te redden.

Lees ook:

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.