Ga naar hoofdinhoud

Consortium ontwikkelt superdun isolatiemateriaal

Een groep van samenwerkende bedrijven en kennisinstellingen uit Oost-Nederland ontwikkelt superdun en hoogwaardig isolatiemateriaal voor de bouwsector. Bij de productie van het isolatiemateriaal wordt gebruik gemaakt van nanotechnologie. Het consortium wil de productiekosten van het materiaal fors omlaag brengen zodat het concurrerend is met de huidige alternatieven. Het nieuwe materiaal moet verder brandwerend en recyclebaar zijn en goed verwerkt kunnen worden in gebouwen. Door de geringe dikte van het materiaal is er minder ruimte nodig in de spouw en dat levert meer woonoppervlakte op. Het nieuwe isolatiemateriaal levert op termijn een forse energiebesparing op. Het kan zowel gebruikt worden bij isolatie tegen warmteverlies bij woningen als tegen koudeverlies, bijvoorbeeld in koelhuizen.

De samenwerkende partners zijn AeroTech Development BV uit Heteren, Bluedec BV uit Heteren, Synprodo Produktie BV uit Wijchen, Micronext BV uit Zutphen, Isolatie Systeembouw Nederland BV uit Heteren, Wageningen Universiteit en Universiteit Twente. Zij ontvangen voor het project Nanotech Isolatie bijna 300.000 euro subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en eenzelfde bedrag van de provincie Gelderland. De partners investeren zelf bijna 680.000 euro.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

3 reacties op “Consortium ontwikkelt superdun isolatiemateriaal

  • Henk Faber

    potentiële toepassers zullen naast kwaliteit, levensduurverwachtingen etc. in eerste instantie met name geïnteresseerd zijn in de lambda-waarde van het iso-materiaal. Aan de hand van de gewenste R of U-waarde valt immers de dikte van het toe te passen iso-materiaal te bepalen.

  • Zijn nanodeeltjes niet nog schadelijker als asbest? Waarom wordt er niet naar bestaande onderzoeken gehoord?

  • Jurgen

    Direct een kwaliteitsverklaring aanvragen (ISSO icm ENERGIELABEL) anders mogen wij (woningcorporaties) het product niet toepassen. Verder vinden wij dit een goede ontwikkeling.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.