Tegenwoordig worden de PVC-vloeren geclassificeerd als geldige alternatieven voor klassieke coatings, maar ook voor parket en keramische tegels. Aanvankelijk werden ze uitsluitend gebruikt in grote constructies zoals scholen, sportscholen en ziekenhuizen, maar polyvinylchloride wordt ondertussen steeds vaker gebruikt voor commercieel en residentieel gebruik. Dit komt door het gebruiksgemak dat deze vloer onderscheidt, net als zijn lage prijs. PVC is bovendien een innovatief materiaal en zeer veelzijdig omdat het in elke vorm kan worden gegoten. Zeker als het om een coating gaat, kan deze direct op bestaande vloeren worden aangebracht, waardoor elke omgeving een compleet nieuw gezicht krijgt. Wil je als architect meer weten over PVC? Lees dan het onderstaande artikel door!
De nieuwste PVC-coatings zijn echte vinyltegels die een uitstekende combinatie van bruikbaarheid en esthetiek garanderen. Om deze reden worden ze vaak gebruikt in de keuken om de vloer in deze ruimte te renoveren, al kun je een PVC-vloer ook in andere kamers leggen voor je klant. Laten we, voordat we verder gaan met de voor- en nadelen, een mythe over het gevaar van PVC-vloeren ontkrachten. Zoals alle producten die in de Europese Unie worden verkocht, is het uitgerust met een CE-certificaat waardoor het voldoet aan en binnen de parameters van de Reach-verordening van het Europees Parlement over chemicaliën.
Het belangrijkste kenmerk van een PVC-vloer is zijn extreem lage dikte. Je zult begrijpen dat, aangezien het een zelfklevend vel is van 2 mm of zelfs minder, het niet nodig is om deuren in te korten, maar het zal voldoende zijn om de vloer in overeenstemming met de deuren te snijden. Ondanks de verminderde dikte is een PVC-vloer er slijtvast en aangezien het volledig waterdicht is, is het ook de ideale oplossing voor een restyling van vochtige kamers zoals badkamers, keukens en wasruimtes.
Een PVC-vloer is een product dat van nature antislip is en ook nog eens antistatisch, stoot- en vlekbestendig. Hierdoor zul je veel klanten krijgen die een PVC-vloer willen in de slaapkamers van hun kids. In tegenstelling tot parket heeft het bovendien veel minder onderhoud nodig en wordt het niet negatief beïnvloed door de werking van zonlicht. In sommige gevallen of bij aanwezigheid van bepaalde patronen kan de vloer na enkele jaren verkleuren, maar in dat geval volstaat het om het te vervangen met hetzelfde gemak waarmee je het de eerste keer aanbracht voor de klant. Voor de dagelijkse reiniging is voldoende lauw water en een neutraal schoonmaakmiddel nodig, dus veel schoonmaakwerk is het reinigen van een PVC-vloer niet.
Tot slot, een niet onbelangrijk kenmerk voor degenen die om de bescherming van het milieu geven, houd er rekening mee dat PVC 100 procent recyclebaar is. Alleen al vanwege deze reden krijgen architecten tegenwoordig steeds vaker de vraag of ze dit materiaal kunnen gebruiken bij het ontwerpen van een huis of kantoorpand bijvoorbeeld. Mensen zijn immers de afgelopen jaren milieubewuster geworden, waar ze dan ook rekening mee houden als ze een nieuw gebouw laten bouwen. Een PVC-vloer kan hierbij helpen aangezien het dus recyclebaar is, wat natuurlijk goed is voor het milieu. Heb je als architect groene ontwikkelingen hoog in het vaandel staan? Schroom dan niet om PVC-vloeren aan te raden bij je cliënten, al kun je dit ook doen met visgraat laminaat.