De nieuwe brochure ‘Balansventilatie met wtw in de woningbouw’ van het Lente-akkoord zet alle belangrijke sleutels tot succes op een rij, van ontwerp tot gebruiksfase. Gebaseerd op goede praktijkervaringen.
Balansventilatie met warmteterugwinning (wtw) kan zorgen voor comfort, gezonde lucht en een gunstige energieprestatie. Met dit systeem wordt lucht uit de woning afgezogen. De warmte wordt uit deze lucht onttrokken en met een warmtewisselaar toegevoegd aan de verse lucht die van buiten worden aangezogen. De praktijk is vaak anders. Het systeem is nogal eens oorzaak van klachten en problemen. Bewoners klagen over herrie, vertrouwen niet op de goede werking ervan, weten niet hoe ze het systeem moeten onderhouden en klagen over de ruimte die de installatie in beslag neemt.
Positieve ervaringen
Maar er zijn ook positieve ervaringen. In steeds meer projecten doet het systeem wat het moet doen. Tot volle tevredenheid van de bewoners. Deze projecten laten zien dat balansventilatie met wtw goed kan worden toegepast als het een integraal onderdeel uitmaakt van de woning. De installatie van het systeem moet daarom ook procesmatig verweven zijn met de bouw en ontwikkeling van de woning zelf. De kwaliteit van uitvoering moet op meerdere momenten worden geborgd: bij ontwerp en aanbesteding, tijdens uitvoering, bij oplevering en in de gebruiksfase. Succesvolle projecten leveren per fase van het bouwproces verschillende aandachtspunten op.
Aanbevelingen
In de ontwerpfase zijn dat de capaciteit van het systeem, de diameter van de ventilatiebuizen, het aantal en de plaats van inblaasventielen en de opstelling van de wtw-unit. Een aanbeveling in de uitvoering is onder meer dat het verloop van ventilatiekanalen vóór het storten van de vloer moet worden gecontroleerd, waarbij moet worden gelet op deuken, scherpe bochten en aansluitingen. Ook zou het aantal inblaasventielen en de plaats ten opzichte van de afvoerroosters moeten worden gecontroleerd. Gestorte metalen rechthoekige ventilatiekanalen kunnen gedeeltelijk worden geprefabriceerd, wat de kwaliteit ten goede komt. Tevens wordt geadviseerd één partij – bijvoorbeeld de fabrikant van het systeem – verantwoordelijk te maken voor het eindresultaat en daarmee ook voor toezicht op de bouw. Ook worden er veel aanbevelingen gegeven over de oplevering en gebruiksfase en de daarbij behorende voorlichting aan de koper.
De factsheet is te downloaden via www.lente-akkoord.nl
Webinar op 29 januari
Meer weten over dit onderwerp, of zit u met vragen? Kijk dan op 29 januari 2015 van 12.30 uur tot 13.30 uur naar het webinar ‘Balansventilatie gegarandeerd goed’. Daar komen do’s and don’t bij ontwerp en uitvoering uitgebreid aan bod. Kijkers kunnen via de chatbox vragen stellen aan de sprekers. Het webinar wordt georganiseerd door Eisma Bouwmedia en het Lente-akkoord voor Energiezuinige Nieuwbouw. Deelnemen aan dit webinar is gratis. Inschrijven kan via www.bouwwebinar.nl.