Ga naar hoofdinhoud

Drijvend paviljoen klaar en op bestemming


Het drijvend paviljoen van Rotterdam Climate Proof is klaar en afgelopen vrijdag versleept naar de uiteindelijke bestemming in de Rotterdamse Rijnhaven.

Het paviljoen bestaat uit een pleingedeelte en een koepelgedeelte van drie aan elkaar geschakelde koepels, de grootste koepel heeft een straal van 12 meter. Het totale vloeroppervlak is circa 46 bij 25 meter. Het complex is een ontwerp van het ontwerpteam Deltasync/PublicDomain Architecten en is in een half jaar gebouwd door Dura Vermeer.

ETFE-folie
Het paviljoen is duurzaam en dat zit hem in de gebruikte materialen, de flexibiliteit, en ook in de inrichting. Zo wordt het gebouw verwarmd en gekoeld met zonne-energie en oppervlaktewater. Het heeft verschillende klimaatzones; de energie wordt alleen gebruikt waar dat op dat moment nodig is.

Op het gebied van energie zal het paviljoen in hoge mate in z’n eigen behoefte voorzien. Het paviljoen zuivert ook zijn eigen toiletwater. Wat er dan overblijft, kan worden geloosd in het oppervlaktewater.

De koepels zijn bekleed met ETFE-folie. Doordat het folie 100 keer lichter is dan glas, is het heel geschikt voor drijvende gebouwen.

Klimaatbestendig
Doordat het paviljoen drijft, stijgt het automatisch mee met de waterspiegel. Dat maakt het paviljoen een voorbeeld voor het klimaatbestendig bouwen dat in Rotterdam zijn opmars gaat maken. Het vernieuwende paviljoen verenigt de Rotterdamse doelen om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te halveren en de stad ook in de toekomst klimaatbestendig te houden.

Het gebouw is door zijn opvallende vorm zeer herkenbaar en kan vanaf de Erasmusbrug gezien worden. Het drijvend paviljoen is het eerste resultaat van Rotterdam Climate Proof (onderdeel van Rotterdam Climate Initiative) om klimaatbestendig te bouwen in buitendijkse gebieden.

Het paviljoen zal dienstdoen als ontvangst- en expositieruimte over de Rotterdamse klimaataanpak.

Drijvende wijken
Rotterdam heeft plannen voor het bouwen van drijvende stadswijken. Nog deze eeuw worden drijvende woonwijken een belangrijke invulling van het Stadshavensgebied. Mensen zullen in deze wijken op het water wonen, boodschappen doen, werken en recreëren.

De Rotterdamse ambities met Stadshavens omvatten 1600 hectare voor duurzame ontwikkeling. Het paviljoen gaat de mogelijkheden van deze vernieuwing demonstreren. Na vijf jaar zal het worden verscheept en elders in Stadshavens weer worden ingezet; deze flexibiliteit maakt hergebruik van het paviljoen makkelijker. Dat draagt weer bij aan de duurzaamheid ervan.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.