Ga naar hoofdinhoud

Drinkwater van eigen dak

Regenwater van het eigen dak opvangen, zuiveren en opslaan als drinkwater. Dat is het Hemel(s) Watersysteem dat Albert Jansen van Water Innovation Consulting (WIC) heeft ontwikkeld. Het regenwater wordt zonder chemicaliën gezuiverd met een ultrafiltratiemembraan waarmee drinkwater wordt gemaakt. De eerste pilot-installatie is afgelopen maand aangesloten op een huis in het Ecodorp in het Brabantse Boekel. De gemeten kwaliteit in de pilot is zelfs beter dan leidingwater.

WIC heeft octrooi aangevraagd op haar compacte plug & play concept, dat iedere dakbezitter in zijn eigen drinkwaterbehoefte kan voorzien. Het systeem dat bestaat uit een opvangtank voor het regenwater, een UF-membraanfilter en een opslagtank. De opvangtank wordt zo ontworpen dat een droogteperiode van 6 weken wordt overbrugd.

Filtratie

Door de zuiverheid van regen in combinatie met een ultrafiltratiemembraan dat opgeloste stoffen en kleine deeltjes (bacteriën, virussen, etc.) afscheidt, voldoet het water ruimschoots aan de drinkwatereisen. Aangezien regenwater als bron minder opgeloste verontreinigingen bevat dan grondwater en oppervlaktewater, produceert Hemel(s)water schoner water dan leidingwater, zo blijkt uit laboratoriumonderzoek van het geleverde water in Ecodorp Boekel.

De gebruikte UF-membraanmodule filtert opgeloste stoffen uit het regenwater en is KIWA gecertificeerd voor legionellapreventie. Een jaarlijkse controle en onderhoud (spoeling) volstaat. Installaties worden door PB-International in licentie geproduceerd en geïnstalleerd.

Kansrijke markt

WIC ziet volop kansen voor de techniek. Regenwater wordt nu  zo snel mogelijk naar zee afgevoerd. Tegelijkertijd wordt grondwater en of oppervlaktewater opgepompt om er drinkwater van te maken.  Door meer gebruik te maken van regenwater hoeft er minder water te worden verpompt. Verder draagt de opvang van regenwater in de stad bij aan het voorkomen van piekafvoer via de riolering en vermindert de wateroverlast.  Verder kampt het grondwater in Nederland volgens Albert Jansen met verzilting, overbemesting, en een toenemende concentratie medicijnstoffen. Wettelijk mogen particulieren in hun eigen waterbehandeling voorzien. Als het gaat om de levering van leidingwater aan anderen hebben de 10 drinkwaterbedrijven (nog) een monopolie in Nederland.

Voor Hemel(s)water veel belangstelling getoond. Naast particuliere ‘early adapters’ volgen ook grote marktpartijen en drinkwaterbedrijven het systeem met argusogen.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

2 reacties op “Drinkwater van eigen dak

  • Arran Kassens

    @Martin MARTENS

    Filtratie van bacteriën en virussen met behulp van ultrafiltratie is een bekende en erkende methodiek. Gelijke producten worden wereldwijd veelvuldig toegepast in drinkwaterbereiding. Het gebruikte ultrafiltratie systeem heeft een bewezen log 6 reductie van bacteriën en een log 4 reductie van virussen. Na behandeling van met ultrafiltratie is het koken van het water niet noodzakelijk.

    De werking van ultrafiltratie is reeds onafhankelijk veelvuldig getest. Voor de lange termijn werking van het algehele systeem zijn we reeds in contact met het KWR.

    Namens Hemel(s)water,

    Arran Kassens

  • Martin MARTENS

    Met dergelijk filtersysteem virussen uit regenwater filtreren = commerciële prietpraat, complete nonsens.
    Toch juich ik dit project toe, want ik ben ervan overtuigd dat met een goede filtratie veel onreinheden uit het regenwater kunnen gehaald worden. Voor gebruik in de voeding blijft koken van het water ten zeerste aanbevolen. Betreffende de bacteriologische verontreiniging (bvb via vogeluitwerpselen op het dak) zou ik toch graag ONAFHANKELIJK wetenschappelijk onderzoek zien. Jammer dat de de eigen commerciële praat de geloofwaardigheid van het procédé aan het wankelen brengt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.