Ga naar hoofdinhoud

Drones tonen isolatiegebreken aan

De Universiteit van Twente wil aan de bouwsector laten zien dat i-drones geschikt zijn om isolatiegebreken van gebouwen aan te tonen en kapotte zonnepanelen te herkennen. Inspecties aan de schil van woningen of gebouwen waarbij infraroodtechniek nodig is, vinden nu nog plaats met hand held camera’s vertelt universitair docent Bram Entrop. Een i-drone is mogelijk een oplossing.

Zonnepanelen

Bij zonnepanelen denken we dan niet alleen aan woningen, maar ook aan velden met zonnepanelen. Inspectie daarvan is een enorme klus. Een drone met een thermische camera aan boord kan de temperatuur in de cellen eenvoudig meten en dus defecten opsporen.

Soepele regelgeving

Op dit moment wordt een lek in een gebouw aangetoond met behulp van een gewone camera en infraroodfoto’s. Wanneer de infrarood camera opmerkt dat een cel niet warm is dan is deze kapot. Vaak komt men daar pas na lange tijd achter. We willen niet alleen dat de bouwsector ziet dat een i-drone kan helpen maar ook dat drones geaccepteerd worden en de regelgeving soepeler wordt. We ontwikkelen een protocol dat ervoor zorgt dat de acceptatie van drones in de bouw makkelijker wordt.

Bouwvergunningen

Bram Entrop hoopt ook dat de drones in de toekomst worden gebruikt om fraude met bouwvergunningen op te sporen. Er wordt veel uitgebouwd zonder vergunning en drones kunnen kijken waar mensen dat niet zo makkelijk kunnen. Ze vliegen handig even door de achtertuin of over de schutting. De onderzoekers hebben de eerste succesvolle test achter de rug.  Een gewone drone heeft de mogelijkheden van i-drones op video vastgelegd.

Beeld: Universiteit Twente

Bekijk hier de video

 

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Eén reactie op “Drones tonen isolatiegebreken aan

  • Wat wij doen in de praktijk ontdekt de Universiteit van Twente als noviteit na wetenschappelijk onderzoek! Daarbij worden door de TU geen warmtebeelden getoond én word gevlogen met een drone die te licht is voor een goede (infrarood)camera. Jammer. Wij inspekteren op industrieterreinen hele gebouwen o.a. op warmtelekken met een drone (ook voor bijv. de Grontmij). Wij kennen de ins en outs inmiddels en willen die know-how best delen met de TU.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.