Ga naar hoofdinhoud

Duizendste decibel nekt betonmortelcentrale

Het is miet hoorbaar, maar de 0,001 decibel geluid die betonmortelcentrale Voets Langeraap Beton te veel produceert, zorgt ervoor dat dit bedrijf uit Maasdonk zich niet op industrieterrein De Rietvelden in Den Bosch kan vestigen. Dat volgt uit een voorlopige uitspraak van de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.Bodemprocedure
De betonproducent vroeg eerder deze maand de voorzitter een voorlopige voorziening te treffen omdat het provinciebestuur van Noord-Brabant geen milieuvergunning wil verlenen voor De Rietvelden. Deze weigering heeft te maken met de minimale geluidsoverschrijding van een duizendste decibel. De voorzitter heeft de kwestie doorgeschoven naar de bodemprocedure die in de loop van volgend jaar zal worden behandeld. De kans dat de provincie gelijk heeft is echter groot. Om die reden heeft de voorzitter niet willen ingrijpen met een voorlopige voorziening.

Voets Langeraap is twee jaar geleden begonnen in Maasdonk, maar zit daar op de schopstoel. Het gemeentebestuur van Maasdonk heeft de mortelproducent een dwangsom opgelegd van € 24.000 omdat het bedrijf niet zou voldoen aan de milieuregels. Op bedrijventerrein De Rietvelden in Den Bosch kocht Voets Langeraap een oude betoncentrale op om die nieuw leven in te blazen.

Zone propvol
Noord-Brabant weigert daarvoor echter een milieuvergunning te geven. Dat heeft te maken met de bijdrage van de betonmortelcentrale aan de geluidszone rond het industrieterrein. Die zone zit volgens de provincie al zo propvol met industrielawaai dat het niet verantwoord is om daar nog geluid aan toe te voegen. Zelfs een duizendste decibel is te veel.

De provincie maakte bij zijn beslissing dankbaar gebruik van rechterlijke uitspraken waarbij is bepaald dat elke bijdrage aan de geluidszone ‘hoe gering ook’ niet is toegestaan. ‘Maar als u zegt dat het mag, dan geven we ze een vergunning’, zei een woordvoerder van de provincie begin deze maand op de rechtszitting. De houding van de provincie komt erop neer dat het bedrijfsterrein van de betonfabrikant altijd braak zal blijven liggen omdat er geen geluid gemaakt mag worden.

Bron: Staatscourant

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.