Het duurzaamste kantoor van Nederland Villa Flora, onderdeel van de Floriade 2012, is opgeleverd. Het gebouw, ontworpen door architect Jón Kristinsson, is bijna energieneutraal en het betonskelet is demontabel en herbruikbaar. Dat maakt een snelle bouwtijd mogelijk en zorgt bovendien voor een eenvoudige integratie van alle toe te passen technieken.
Het gebouw kan daardoor gelijke tred houden met de ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid. Kristinsson: “Mijn opdracht was om alles uit de kast te halen op innovatief gebied, wat heeft geleid tot een unieke demontabele constructie”. Mede door het innovatieve ontwerp wordt Villa Flora gezien als het meest duurzame kantoor in Nederland.
Innovaties
Wim Berns van Agentschap NL: “Met de vele energie-innovaties en de fantastische uitstraling is Villa Flora een parel voor de Floriade en voor regio Venlo en een voorbeeld voor heel Nederland. Per 2020 moet heel Nederland immers energieneutraal bouwen”.
Villa Flora is tienduizend m2 groot, waarvan drieduizend m2 aan kantoorruimte en zevenduizend m2 aan exporuimte. Vanaf maart 2012 wordt het in gebruik genomen voor de Floriade, waar twee miljoen bezoekers verwacht worden.
Unieke vloerconstructie
Agentschap NL heeft bijgedragen aan de realisatie door advies en financiering, onder meer via de regelingen UKP-NESK, Excellente Gebieden, SDE, EIA en Mooi Nederland. Wim Berns: “Vanuit de ministeries van BZK, I&M en E&LI hebben we bijdragen geleverd. Wij gaan de komende jaren de prestaties monitoren en de kennis en ervaringen die hier met energieneutraal en C2C bouwen zijn opgedaan, verspreiden. Ik vind bijvoorbeeld de vloerconstructie uniek: nieuwe gebruikers kunnen in de toekomst eenvoudig hun klimaat op maat aanpassen.”
De verdiepingshoogte van vloer tot vloer is 5 meter door toepassing van dubbele, door Adviesburo Bartels ontwikkelde, vloeren met een vrije overspanning van 18 m met bereikbare leidingruimte, tussen de boven- en ondervloer. Deze ruimte biedt de mogelijkheid voor zeer lage temperatuur ‘betonkern’ verwarming en koeling is optimaal functioneel voor een flexibele indeling. De vloerbelasting mag zeer hoog zijn, ondanks de zeer grote overspanning en weinig kolommen.
Oplevering
Vanaf het programma van eisen tot aan de oplevering zit één jaar. Aannemer Pellikaan: “We hebben tien weken achterstand op de planning ingehaald door de hoge montagesnelheid en doordat we in de bouwvak hebben doorgewerkt. Ik merk dat alle toeleveranciers zich verbonden voelen en trots zijn op Villa Flora. Het gebouw roept inspiratie op.” Projectwethouder Beurskens: “We hebben alle partijen de ruimte gegeven en dat heeft geleid tot dit mooie gebouw, een publiekstrekker voor het Freshpark en Greenpark Venlo.”
Bron: EnergieVastgoed.nl
Het is mij niet helemaal duidelijk waarom het gebouw nou energiezuinig is, hoe het werkt en zo
@ j.d. de Visser,
Wat is nou precies duurzaam vraag je, en noemt verder onderhoud en beheer, maar dat is volgens de visie destijds door meen ik DHV opgesteld een heel ander verhaal als alleen het begrip duurzaam.
Daar kwamen nog een aantal andere begrippen om de hoek kijken, zoals onder andere ecologisch en nog wat begrippen, en die gingen dan veel verder, zelfs hoe personeel van en naar hun werk kwamen, en onderhoud en beheer was weer wat anders, vrij ingewikkeld allemaal, maar dat rapport van DHV was ook een vrijwillig toe te passen rapport, had zover mij bekend geen status.
En nu nog even over het duurzaamste gebouw, ik heb een tijdje gehoord dat dit de watertoren in Bussum zou zijn, ben er op een open dag in geweest, die is heel duurzaam wordt er gezegd maar dat is vanwege de installaties, zoals wko, stoken op afgewerkte plantaardige frituurvetten van de horeca, pv elementen op het dak, en een windmolen op de toren.
Maar toen ik de architect vroeg wat is er nu zo duurzaam aan het bouwkundige gebouw, zijnde een beton en staalconstructie, met aluminium puien, daar zie ik er toch veel meer van op deze wijze gebouwd, kwam daar niet echt het antwoord waaruit zou blijken dat dit bouwkundige gebouw zo bijzonder duurzaam zou zijn, het antwoord was meer ik heb een gebouw nodig om die duurzame zeer energiezuinige installatie in onder te brengen, en door die extreem zuinige installatie, zelfs met stroom teruglevering naar het net is dit het duurzaamste gebouw, maar blijkt dat moet je dan als totaal zien, ik ging het in mijn gedachte knippen in gebouw en installatie, maar dat spelletje werkt dan niet meer.
Het werkt dan als een soort compensatie regeling, bijvoorbeeld; hier ga je stoken met vette ongezonde kolen, en in Rusland adopteer je een boom, is alles toch nog goed, en zo werkt het dus uiteindelijk.
Bestaat economisch duurzaam? Wanneer we de economie afwachten lopen we achter de feiten aan. Om de aarde (nog) te redden moeten we extra investeringen doen, zoals ook bij de Floriade! Minder kijken naar financiën, meer naar duurzaam. Chapeau!
eindelijk heeft Christinson een groot kantoor gebouw gemaakt. Zijn ontwerp voor het gemeente huis van Lelystad (of Almere ?) was indertijd grandioos ,toen is voor een “gewoon”kantoorgebouw gekozen.Men durfde zijn ontwerp niet aan.Misschien gaan we met de mentaliteit van de beslissers op gebied van energie er toch op vooruit.
Het kan veel duurzamer: door een bestaand gebouw te betrekken en eventueel te verbouwen…
Blijkbaar is er een wedstrijd ontbrand over het meest duurzame kantoor van NL of soms zelfs EU. Voordat dit zo geponeerd wordt zou het van groot belang zijn eerst het bewijs te leveren qua data en de daarbij behorende prestaties. Wat is dan precies duurzaam. Is het ook economisch duurzaam, qua onderhoud en beheer, maar ook qua investering weinig euros enzovoort.
Mijn steling is dat op basis van thans beschikbare en verifieerbare data en prestaties vooralsnog TNT Hoofddorp met lengte voorsprong in alle beoordelingen leider is in dit klassement.