Ga naar hoofdinhoud

Eerste biologisch gerenoveerd monument

Een Amsterdams schoolgebouw uit 1886 is als eerste gemeentelijke monument biologisch gerenoveerd. Deze nieuwe methode is ontwikkeld door Aayu architecten en richt zich op het combineren van historische kwaliteit met duurzaamheid. Paul Rosenberg van het hoofdstedelijke Bureau Monumenten & Archeologie (BMA) is enthousiast. “Een goed praktijkvoorbeeld dat zeker navolging verdient.”

Bij het renoveren van cultureel erfgoed staat het historische karakter altijd op gespannen voet met de huidige energie- en comforteisen. Zo niet bij de Aayu-aanpak, zegt architect en bouwbioloog Daniel Höwekamp: “Bij biologisch renoveren versterken ze elkaar juist. In dit geval is een Greencalc-score van meer dan 200 gerealiseerd. Zelfs voor nieuwbouw is dat een hoge score. Toch is energiezuinigheid geen doel op zich; het is het natuurlijke gevolg van het maken van een comfortabel, gezond gebouw.”

De voormalige Leonardo da Vincischool is getransformeerd tot een brede school met buurtfuncties. Alle nieuw aangebrachte materialen zijn natuurlijk en bio-cyclisch, zoals massief eikenhout en leem. De materialen zijn CO2-neutraal, eenvoudig recyclebaar en sluiten aan op de historische bouwfysica van het pand. Zo veel mogelijk van het materiaal in het gebouw is opnieuw gebruikt. Zo zijn houten traptreden omgedraaid en opgeschuurd, zijn vloerdelen verwerkt tot pantry’s en plafonds tot tuinschutting.

Het gemeentelijke Bureau Monumenten & Archeologie (BMA) was nauw bij het project betrokken. Monumentenadviseur Paul Rosenberg: “Vooral de aanpak is vernieuwend. Dogma’s zijn er niet; op ieder onderdeel kijkt Aayu samen met monumentenzorg heel precies hoe de prestatie van het gebouw verbeterd kan worden mét behoud van de monumentale waarde. Dit project bewijst in de praktijk dat monumenten inderdaad anders gerenoveerd kunnen worden. Versterking van de historische waarde en hoge duurzaamheideisen gaan wel degelijk samen.”

Het gezonde binnenklimaat en de energiezuinigheid zijn het gevolg van de combinatie van natuurlijke isolatie aan de binnenzijde, laagtemperatuur vloer- en -wandverwarming, CO2-gestuurde ventilatie, led-verlichting met daglichtregeling en zonnepanelen. Voor de doorspoeling van het toilet wordt gebruikgemaakt van regenwater. Een bamboebos, vegetatiedak en eetbare plantenmuur geven kinderen extra speelruimte. De kruiden en groenten die ze oogsten, gebruiken ze in de kookles.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

8 reacties op “Eerste biologisch gerenoveerd monument

  • Informatie over opleiding bouwbiologie kunt u vinden op http://www.bouwbiologieibb.com.

    Op do 14.2.2013 kunt u dhr. D. Hoewekamp spreken over de opleiding en hoe de kennis toegepast wordt in de praktijk.

    De opleiding bouwbiologie IBB/IBN start in de Benelux op 15.3.2013

  • Juri Czabanowski

    Lovenswaardig om eindelijk biologisch en ecologisch verantwoord en georiënteerd te verbouwen of saneren: restaureren en renoveren. In 1e zin echter onduidelijkheid: Schoolpand uit 1886. Het betreft zo te zien op afbeelding een eclectisch pand, ook gezien bouwjaar. Van Amsterdamse School als architectonische stroming is pas sinds 1915 na voltooiing van het Scheepvaarthuis in Amsterdam naar ontwerp van Johan van der Mey sprake. Verderop wordt duidelijk dat het een schoolgebouw in Amsterdam betreft waardoor logica hersteld is. Bovendien is naar mijn weten reeds in jaren ’90 van 20ste eeuw een Amsterdamse Schoolpand in de Jan Evertsenstraat in Amsterdam uit 1927 naar ontwerp van J.F. Staal biologisch verantwoord gesaneerd. Dit is aanzienlijk eerder, maar nogmaals de metamorfose naar duurzaam (steden/ver)bouwen is een (nieuwe) noodzakelijke* uitdaging in een evolutionaire procesfase die alle steun en lof verdient; gezond en milieu georiënteerd bouwen oftewel humaan-ecologisch georiënteerd bouwen en wonen. Vuistregel is dat in de regel zo min bewerkte natuurproducten de gezondheid van de mens en vitaliteit van milieu zo min mogelijk belasten of aantasten. Dr. Juri Czabanowski, kunst-/architectuurhistoricus * Nieuwe Noodzakelijkheid: huidige fase binnen duurzaamheid als evolutionerend proces-in-ontwikkeling.

  • Lert Fontein

    Dag Marina Moons. Ook van dat molencomplex ben ik geïnteresseerd op welke wijze die wandverwarming is gerealiseerd en met welke watertemperatuur dit functioneert.

  • Dit is zeker niet het eerste project! 2 jaar geleden hebben we (architectenbureau Moons)een molencomplex in Waspik gerestaureerd tot woning, biologisch en duurzaam. verwarming middels Finnoven, wandverwarming met leemstuc. biologische voorzetwanden (alles dus stralingsvrij) Waterstralen opgezocht en ontweken, enz. enz.

  • pink

    Het huisje van de heks van Hans en Grietje was ook helemaal biologisch.
    Het lijken me spookhuizen want het bestaat niet. Griezelig.

  • wIm Architectuur

    Het is zeker een interessant project. Echter wat is hier biologisch aan? Wat ik in dit artikel lees zijn alleen duurzame en ECO-logische maatregelen. Ook ben ik erg benieuwd naar de methode van deze wandverwarming, dit is typisch zoiets wat doorgaans totaal niet biologisch is.
    Een verkeerde titel naar mijn idee…

  • Lert Fontein

    Geweldig resultaat lijkt me.
    Wel ben ik benieuwd naar de toegepaste methode van vloer en wandverwarming en met welke gemiddelde watertemperatuur dit functioneert.

  • Steven

    Interessant project. Maar is het ook echt de eerste? Vorig jaar won Zecc Architecten BNA gebouw van het jaar regioprijs met een energieneutraal monument dat volledig voorzien is van rietmatten, leemstuc, hennepisolatie noem maar op.

    http://www.zecc.nl/uploaded_files/NL_boekje_Driebergen_E-nul.pdf

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.