De gemeente Best heeft een wel heel bijzondere bouwsteen toegevoegd aan de verwezenlijking van haar Gemeentelijk Rioleringsplan: een rioolput van piepschuim. De put is de eerste in zijn soort. Nooit eerder is in Nederland een rioolput geplaatst van EPS (geëxpandeerd polystyreen).
De put is gelegen aan de Wilg en maakt deel uit van het ambitieuze meerjarenplan om afvalwater en hemelwater volledig gescheiden af te voeren. “De rioolput moest ter plekke in het bestaande buizenstelsel worden ingepast, bovenop een parallel lopende, kwetsbare afvoerleiding van de overstort”, schetst projectleider Olav Oomen van het gemeentelijk ingenieursbureau de situatie. “Door ruimtegebrek en de bodemgesteldheid was het plaatsen van een betonnen put – met een gewicht van circa 20 ton – vrijwel onmogelijk. In elk geval zeer kostbaar.”
Beschermlaag
Om toch een koppeling van de hemelwaterafvoer met de opvangbak en daarmee de overstort te kunnen realiseren, werd in overleg met Waterschap de Dommel naar een oplossing gezocht. Die werd gevonden tijdens een bezoek aan Havadi in Gemert, leverancier van de 36 boombakken aan de Hoofdstraat in Best. De bakken zijn gemaakt van EPS en afgewerkt met een oersterke en duurzame polyurea beschermlaag. Havadi-directeur Hendrik van Dijk: “EPS kent talloze unieke toepassingen op een breed terrein. Het materiaal is licht, vorm- en drukvast, ongevoelig voor vocht en laat zich gemakkelijk bewerken. Elke gewenste vorm is te realiseren.”
Winst
Met het plaatsen van de put op woensdag 14 juli kan het hemelwater van het centrum nu gescheiden worden afgevoerd en direct worden geloosd op het oppervlaktewater. Dat is pure winst voor het milieu. Bovendien is de kans op wateroverlast in het centrum van Best tot een minimum gereduceerd.
- Neem een (proef)abonnement op het vakblad Bouwwereld