selectie-criterium. Daarnaast verwacht 65 procent dat de energiecertificering van panden tot een forse toename leidt van investeringen in energiezuinige installatietechniek, ook in de bestaande bouw. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder opdrachtgevers, adviseurs, aannemers en installateurs.
Slecht bekend
Uit eerder onderzoek kwam echter naar voren dat slechts 7 procent van de huurders en kopers bekend is met het energielabel. Daar moet dus nog wel het nodige aan gebeuren.
Aan de hand van het energieprestatiecertificaat krijgt de gebruiker inzicht in de zuinigheid van een gebouw of woning. Een lage klasse op het energielabel betekent een in verhouding hoog energieverbruik en dus een relatief hoge energierekening.
Aan de hand van de lijst met energiebesparende maatregelen dat aan het energielabel wordt toegevoegd, kan de eindgebruiker beslissen over de investering in energiebesparende maatregelen. Daarmee wordt het pand niet alleen direct zuiniger in gebruik, maar ook meer waard bij verkoop of verhuur.
Met de stelling ‘De energiecertificering van gebouwen leidt tot een forse toename van investeringen in modernisering van de technische installaties’ is 65 procent van de ondervraagden het eens tot zeer eens. Vooral de bestekschrijvers (71 procent) verwachten dat de energiecertificering opdrachtgevers ertoe aanzet meer te gaan investeren in energiezuinige maatregelen.
Bron: Nieuwsbank
Foto: Cees Bakker