Ga naar hoofdinhoud

Energieverlies door daken via de lucht meetbaar

In Nijmegen wordt via de lucht het warmteverlies door slecht geisoleerde daken geconstateerd. De firma Dakwacht gaat dit energieverlies in kaart brengen door middel van dakthermografie.

Met een infraroodcamera die in een vliegtuig is ingebouwd, wordt de temperatuur van de dakoppervlakken bepaald. Temperatuurverschillen kunnen duiden op energieverlies via het dak. Op 11 en 12 februari zullen de eerste metingen worden gedaan.

Warmtebeeld
Thermografie is een meettechniek waarmee op afstand de temperatuur van een object kan worden bepaald. En waarbij een warmtebeeld van dat object wordt verkregen. Met een dakthermografiebeeld is direct zichtbaar welke daken weinig óf veel warmte verliezen en of het zinvol is om maatregelen te nemen.

Naar schatting gaat bij gebouwen 30% van de warmte verloren via het dak. Een slecht geïsoleerd dak zal meer warmte uitstralen dan een goed geïsoleerd dak. De resultaten van de Dakscan worden ingezet om daken beter te isoleren en energieverlies tegen te gaan.

Koudebruggen
Bij een ‘normale’ dakinspectie is alleen de staat van het dak te zien en wordt beoordeeld wat de opbouw van het dak is en of isolatie aanwezig is. Het is echter nauwelijks mogelijk om te beoordelen of de isolatie nog goed functioneert en of koudebruggen in het dak aanwezig zijn. Dat is nu juist de toegevoegde waarde van dakthermografie.

De Dakscan kan alleen in de winter worden uitgevoerd bij temperaturen die lager liggen dan circa 5 graden Celsius. Er wordt in Nijmegen gevlogen tussen 7.00 en 9.00 uur, of tussen 20.00 en 23.00 uur. De opnamen moeten nog bewerkt worden voor ze bruikbaar zijn en zijn niet per direct beschikbaar.

Het tegengaan van energieverlies met behulp van dakthermografie past bij de ambities van Nijmegen. Onlangs is door de Raad het Klimaatplan vastgesteld. Een van de hoofdonderwerpen uit het Klimaatplan is het stimuleren van energiebeperkende maatregelen bij gebouwen en woningen.

Hennepkwekerijen
Saillant detail dat dagblad de Gelderlander constateerde, is dat via de dakthermografie mogelijk ook illegale hennepkwekerijen kunnen worden opgespoord. Bij het kweken van wiet op zolderkamertjes komen grote hoeveelheden energie, afkomstig van broedlampen, vrij.

Het uitvoeren van dakthermografie op grote schaal is nieuw in Nederland. In Frankrijk wordt gebouwthermografie al langer ingezet om mensen bewust te maken van een goede gebouwisolatie.

Bron: Dakwacht | De Gelderlander

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.