Ga naar hoofdinhoud

Forse groei aantal aannemers sinds corona

Het aantal aannemers in Nederland is de afgelopen jaren flink gegroeid. Sinds de start van de pandemie begin 2020 schreven 21.380 Nederlanders zich in bij de KvK als ‘Algemene burgerlijke en utiliteitsbouw’. Een groei van 32%. Nederland telt nu 89.065 aannemers. Dit blijkt uit cijfers van dataspecialist BoldData.

Nederland telt nu 89.065 aannemers. Bijna al deze aannemers werken zelfstandig, 89% is zzp’er. In de afgelopen 10 jaar is het aantal aannemers bijna verdubbeld (+75%): van 51.445 aannemers begin 2012 naar 89.065 begin 2022. Alleen in 2019 vond er voor het eerst in 10 jaar een daling plaats van    -4%. Daarna zette de groei onverminderd door. Sinds begin 2020 kwamen er maar liefst 21.380 aannemers bij, een stijging van 32%. 

Meeste aannemers in Zuid-Holland

Zuid-Holland telt de meeste aannemers. Deze provincie steekt er met 23.545 aannemers met kop en schouders bovenuit. Niet vreemd aangezien deze provincie ook veruit de meeste bewoonde woonruimtes van Nederland telt (1.639.675). Op de tweede plek staat Noord-Holland met 16.475 aannemers. Zeeland is van alle provincies het minst sterk vertegenwoordigd met slechts 1.830 aannemers.

Aantal elektriciens groeit met 26%

Deze stijgende trend is ook waar te nemen bij andere branches binnen de bouw. Vooral elektriciens doen het goed. Sinds de start van de pandemie zijn er 2.830 nieuwe elektriciens bijgekomen, een groei van 26%. Naast elektriciens zijn er ook veel nieuwe loodgieters (+17%) en dak bouwers (+21%) bijgekomen. Het schildersvak is minder populair. Deze branche groeide sinds de start van de pandemie slechts met 7%.

Lees ook:

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

3 reacties op “Forse groei aantal aannemers sinds corona

  • Leon

    Los van het feit dat ZZP’ers ook gewoon goed werk kunnen maken, en gerenommeerde aannemers er ook een potje van kunnen maken, ben ik het wel eens met mijn voorgangers. Aannemer is geen beschermd beroep helaas, gelukkig zijn er wel labels (zoals NVOB en Bouwgarant) die het kaf van het koren scheiden.

  • Ik heb mij hier ook over verbaasd. Aannemer ben je niet zomaar dat is een opleiding die je naast je HBO bouwkunde kunt doen, maar ook na je MBO-4 bouwkunde en die duurt 4 jaar. De ZZPers waar het in dit stuk over gaat zijn eerder klusbedrijven, handige jongens zogezegd. Maar geen aannemers.

  • Teun

    Dat is ook wel te zien aan de stijging van slechte kwaliteit en veel bouwfouten.
    Volgens mij moet je de naam van aannemer meer bescherming gaan geven.
    Natuurlijk kan iedereen een werk aannemen, maar dan krijgt het woord aannemer wel een andere betekenis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.