Het proefproject om woningen te voorzien van een funderingslabel is voortijdig stopgezet nadat er klachten over binnenkwamen. Dat meldt initiatiefnemer Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF).
Vorige maand maakte het KCAF bekend dat het de staat van de funderingen van Nederlandse woningen in kaart wil brengen, op basis van openbaar beschikbare data. Dit moest eigenaren duidelijkheid geven over hoe sterk de fundering van hun woning is en hoe groot de kans op verzakking is. Er was sprake van een indeling in vijf categorieën.
Klachten
De testfase is vorige maand gestart. Binnen enkele weken hadden geïnteresseerden al voor 850.000 woningen informatie opgevraagd. De klachten kwamen vooral van mensen die het niet eens waren met de funderingslabels die hun woningen had gekregen.
Verbeterde methode
Het KCAF heeft nu besloten om de testfase, die eigenlijk tot december zou lopen, voorlopig stop te zetten. Het gaat nu onderzoek doen naar een verbeterde methode om de kwaliteit van de funderingen in kaart te brengen.
Funderingslabel niet verplicht
Overigens weerlegt het KCAF op haar website de media-uitingen dat er vanaf volgend jaar sprake is van een verplicht funderingslabel in het taxatierapport. “Het is niet aan KCAF om funderingslabels tot een verplichting te maken. Ons doel is om de funderingsrisico’s op basis van landelijke data te presenteren. Op een eenvoudige en betrouwbare manier. Waarmee de waakzaamheid voor de funderingsproblematiek in Nederland wordt verhoogd. “
Totaal onverantwoord om op deze wijze die website de lucht in te gooien en daarover ook nog op TV te gaan uitwijden. Vele, vele panden zijn verkeerd ingedeeld op funderingswijze (bv. onderheid ipv. “op staal”) en er werd direct gesmeten met grote bedragen als kostenindicatie voor mogelijk te verwachten funderingsherstel. Leuk als je je woning net te koop hebt gezet en mogelijke kandidaten hierdoor afhaken. Gemeentelijke archieven werden ook overstelpt met vragen over welk type fundering er onder panden zit.