Ga naar hoofdinhoud

‘Van gas los’ onbetaalbaar voor veel huishoudens

Het verwijderen van de gasaansluiting en het all electric maken van een woning is voor veel huishoudens eigenlijk niet te betalen, zegt Milieudefensie. De organisatie pleit daarom voor extra ondersteuningsmaatregelen voor armere woningeigenaren.

Het kabinet streeft er naar dat op termijn alle woningen in Nederland gasloos zijn. Dat dat een prijskaartje heeft, is duidelijk. Milieudefensie liet onderzoeksbureau Ecorys uitzoeken wat die kosten zijn, of er regionale verschillen zijn qua kosten en of de lasten eigenlijk wel door iedereen te dragen zijn.

Nee, stelt Ecorys. “De huishoudens en buurten met lage inkomens hebben naar verwachting onvoldoende vermogen om zelf de benodigde investeringen te kunnen dragen.”

Warmtepomp en isoleren

In steden is het vaak nog mogelijk om aan te haken op een warmtenet, maar in kleinere kernen wordt zo’n warmtenet niet aangelegd, waardoor bewoners zijn aangewezen op warmtepomp plus isolatie. Volgens Ecorys kost een warmtepomp zo’n 6000 euro en de bijbehorende woningisolatie 12.500 euro.

“En dan gaat Ecorys nog uit van prijzen rond 2030. Die zullen dan door de doorontwikkeling lager zijn. Wie deze maatregelen nu wil uitvoeren is nog wat duurder uit. En dan komen er ook nog onvoorziene uitgaven bij die je eigenlijk altijd wel hebt bij dit soort projecten”, zegt Evert Hassink, inhoudelijk medewerker bij Milieudefensie, dat daarom pleit voor extra steun voor armere huishoudens.

Verdelingsvraagstuk

Op dit moment loopt bij Milieudefensie nóg een onderzoek en dat uit moet wijzen aan welke knoppen precies kunnen worden gedraaid om dit ‘verdelingsvraagstuk’ op te kunnen lossen. Dit onderzoek moet in april afgerond zijn. Volgens Hassink ligt hier een grote taak bij gemeenten. Die hoeven armere huishoudens nog niet eens zozeer financieel tegemoet te komen, maar hen vooral goed te wijzen op de mogelijkheden die er zijn.

Ontzorgingsconstructies

Bouwers en installateurs kunnen volgens Ecorys ook bijdragen aan het probleem, door ontzorgingsconstructies aan te bieden. Dee constructies (al dan niet in samenwerking met andere partijen) moeten niet alleen gericht zijn op de financiering, maar ook op het makkelijkwer vinden van een geschikte partij voor het uitvoeren van werkzaamheden aan de woning.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Eén reactie op “‘Van gas los’ onbetaalbaar voor veel huishoudens

  • Frank Buurman

    Ondoordacht en overhaast, zoals we gewend zijn bij dit kabinet. Eerst maar eens goed nadenken over de mogelijkheden en kosten in de komende jaren voordat de gaskraan definitief wordt dichtgedraaid. Hoeveel draagt een klein land als Nederland overigens bij aan de afname van de CO2-uitstoot, in vergelijking met een paar miljard Aziaten die vrolijk doorgaan met hun broeikas gassen? Bovendien, als het heel warm wordt op aarde heb je niet eens verwarming meer nodig. Eerder airco op stroom.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.