Ga naar hoofdinhoud

Gespoten koepel officieel geopend

Het Nationaal Champignonmuseum in het Limburgse Melderslo is vrijdag 13 juni geopend. Het gebouw is bouwtechnisch zeer bijzonder doordat de koepelvorm is opgebouwd met spuitbeton op EPS. De koepel is zelfdragend. Wel zijn stalen spanten gebruikt als tijdelijke ondersteuning. Het spuitbeton is voorzien van traditionele wapening. Het Nationaal Champignonmuseum is gebouw door Wijnen Bouw uit Horst. Het spuitbeton werd uitgevoerd door John van Gestel BV uit Oirlo, die deze methode ook toepast in woningbouw.

Wapening

De koepel heeft een diameter van 26 meter en is 9 meter hoog. Projectbegeleider Ton van de Pas van Wijnen Bouw vergeleek allerlei mogelijke bouwmethodes en kwam via Novares Architecten bij de EPS-bouwmethode van John van Gestel terecht. Om de zelfdragende betonnen schil te kunnen wapenen, zijn de EPS-elementen fabrieksmatig voorzien van een wapeningsgaas op een afstand van 30 mm. Daarmee konden de zwaardere betonstaalnetten er rechtstreeks overheen worden gezet. Gekozen is voor wapeningsnetten met staven rond 6 mm in één richting, met slechts een viertal koppelingsstaven in de andere richting. Daarmee is de kromming van de koepel goed te volgen. Door twee netten dwars over elkaar te leggen, wordt de koepel in alle richtingen gewapend.

Extra coating

De constructieve schil bestaat uit 120 mm constructief spuitbeton, waarover een toplaag van 30 mm in een fijnere betonsamenstelling. De constructie is op zich al waterdicht. Toch is nog een coating aangebracht, enerzijds om groene aanslag te voorkomen en anderzijds om de champignon zijn gewenste witte kleur te geven.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.