Ga naar hoofdinhoud

Gevel Maastoren getest op brandveiligheid

De Maastoren wordt het hoogste kantoorgebouw van Nederland. Omdat ontruimen in een hoog gebouw langer duurt én omdat er geen heldere Bouwbesluiteisen zijn, kreeg de brandveiligheid veel aandacht. Na brandproeven vonden de bouwers geschikt brand- én zonwerend glas voor de unieke aluminiumgevel.

Compartimenten
De Maastoren is in de hoogte opgedeeld in drie brandcompartimenten. Om daartussen brandoverslag te voorkomen (een brand mag niet via de buitenlucht naar een bovenliggende verdieping overslaan) is de gevel inclusief beglazing dertig minuten brandwerend op de overgangen. Maar om het gevelbeeld niet te verstoren, mocht er geen verschil tussen de brandwerende en de niet-brandwerende gevelelementen te zien zijn.

“In eerste testen haalden we geen dertig minuten. De buitenruit is een zonwerende ruit en die kaatst de hitte terug, waardoor de brandwerende ruit extra verhit”, zegt Steve Smeyers, projectleider van gevelbouwer Permasteelisa. De oplossing werd gevonden in een speciaal voor dit project door Vetrotech Saint-Gobain samengestelde ruit.
Dat de brandwerende beglazing twee millimeter dikker is dan de niet-brandwerende, geeft geen probleem. Het verschil is opgevangen door het met een slankere afdichtingsstrip in de profielen te monteren.

Proefnummer
Meer over deze gevel leest u in Bouwwereld 3 van vrijdag 12 maart 2010.


Foto’s: Vetrotech Saint-Gobain Benelux

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

2 reacties op “Gevel Maastoren getest op brandveiligheid

  • Jaap van den Bosch

    @ Cees
    Ik ga er maar vanuit dat er wel een sprinkler in het gebouw zit, en die moet in beginsel ervoor zorgen dat er geen brand tot ontwikkeling komt, en zou die eventueel falen, dan hebben ze om de boel wel een beetje in de hand te houden die compartimenteringsgrenzen nog aangelegd, en als beide puien zowel onder als boven die compartimenteringsgrens die 30 minuten zijn heb je dus al 60 minuten, en zou het dan nog mis gaan wat niet echt logisch lijkt, tja, helaas pindakaas, geaccepteerd risico heet dat dan.
    Er wel vanuit gaande dat de vluchtwegen minimaal die ontruimingstijd voor zo’n pand begaanbaar blijven en ook niet instorten.
    Iets in die geest zal het ongeveer wel zijn, en dan mag je aannemen dat het veilig is.

  • waarom geen 2 uur, maar slechts 30 minuten brandwerende gevel??

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.