De eerste grote kozijnloze glasconstructie van Nederland, de Glazen Muziekzaal in de Beurs van Berlage, gaat definitief verdwijnen. De directie van de Beurs wil dat de glazen constructie plaatsmaakt voor grote conferenties en er is tot op heden geen nieuwe locatie voor de zaal gevonden.
Bijzondere constructie
De Glazen Muziekzaal werd ontworpen door architect Piet Zaanen en constructief uitgevoerd door Mick Eekhout van Octatube in 1989-1990. Bijzonder eraan is dat er voor het eerst op grote schaal glas in een dragende functie werd toegepast in Nederland. Daarna volgden nog veel zalen met dezelfde constructietechniek, zoals de Glazen Museumzaal in het Prinsenhof te Delft, de Joodse Synagogezaal in Den Haag, de Hangende Glazen Zaal in de Nieuwe Kerk in Den Haag, het atrium van het Natuurhistorisch Museum in Leeuwarden en de Berlagezaal van het overdekte atrium van het Gemeentemuseum in Den Haag.
Akoestische omhulling
De zaal werd aanvankelijk gebouwd voor het Nederlands Philharmonisch Orkest en het kamermuziekorkest. Omdat deze orkesten wel een akoestische omhulling nodig hadden, maar het gebouw niet aangetast mocht worden, werd gekozen voor een aparte, glazen concertruimte in de Graanzaal. De glazen constructie staat nu onder het sheddak van de Graanzaal als een gebouw in een gebouw, zonder de visie van Berlage aan te tasten. De zaal is 10 m hoog, 9 tot 13 m breed, 22 m lang en biedt plek aan 200 stoelen. Het gebruikte glas is donker gekleurd, zodat de inhoud van de doos pas zichtbaar wordt bij het betreden. Door speciale akoestische voorzieningen is de echotijd van de glazen zaal sterk verminderd.
Geen nieuwe locatie
Behalve als repetitie- en concertruimte werd de zaal ook gebruikt voor lezingen, congressen en persconferenties. In 2012 nam het Nederlands Philharmonisch orkest echter hun nieuwe repetitieruimte in de Majellakerk in gebruik en daarmee verviel de belangrijkste functie van de Glazen Muziekzaal. Al een jaar lang wordt geprobeerd een andere locatie en eigenaar voor de zaal te vinden, maar aangezien dit niet is gelukt zal de zaal eind juli afgebroken worden. Octatube roept geïnteresseerden toch nog op zich te melden in de hoop de zaal te kunnen redden. Bekijk hieronder de oproep van Mick Eekhout:
Doodzonde als hier geen oplossing voor wordt gevonden. Wellicht iets voor het glasmuseum.