Ga naar hoofdinhoud

GreenCalc+ en BREEAM-NL samen verder

De beoordelingsmethoden GreenCalc+ en BREEAM-NL worden geïntegreerd. Dat hebben Hans de Jonge, voorzitter van Stichting Sureac, en Stefan van Uffelen, directeur van stichting Dutch Green Building Council (DGBC) op de PROVADA bekrachtigd in een samenwerkingsovereenkomst. Hiermee is de intentie om te komen tot één gemeenschappelijke taal voor het beoordelen van duurzame gebouwen en gebieden in Nederland een flinke stap dichterbij gekomen. De integratie maakt het mogelijk om op een eenvoudige en snelle manier een indruk te krijgen van de duurzaamheid van een gebouw. De kennis die opgedaan is bij het ontwikkelen van GreenCalc+ en de BREEAM-methode worden in het ontwerphulpmiddel samengevoegd.

Belangrijke mijlpaal

De integratie voorziet in een belangrijke behoefte van de markt. Het nieuwe hulpmiddel maakt het namelijk mogelijk om in een vroege ontwerpfase al uitspraken te doen over de duurzaamheid van een project. Als dat gewenst is, kan daarna alsnog het officiële BREEAM certificeringstraject doorlopen worden.
Zowel DGBC als Sureac zien het belang van harmonisatie: er is binnen Nederland behoefte aan een gemeenschappelijke taal voor duurzaamheid. Deze ontwikkeling is hierin een belangrijke mijlpaal.

Rijksgebouwendienst draagt bij

De Rijksgebouwendienst is één van de initiatiefnemers geweest van Greencalc, vanuit de behoefte om duurzame huisvesting concreet en zo goed mogelijk kwantificeerbaar te maken. BREEAM kijkt naar meer milieuaspecten dan Greencalc+ en bevordert in die breedte het gebruik van één duurzaamheidstaal. De Rijksgebouwendienst draagt daarom bij aan de integratie van deze instrumenten door geleidelijk naast Greencalc + ook BREEAM te gaan toepassen in huisvestingsprojecten.

Continuïteit voor GreenCalc-gebruikers gewaarborgd

DGBC en DGMR hebben onder andere afgesproken dat zij in gesprek gaan met de gebruikers van GreenCalc+ om de continuïteit van het gebruik van de rekenmethode te waarborgen.  “Samen staan we voor een verregaande verduurzaming van Nederland, dus uiteraard is het belangrijk dat we blijven voorzien in de behoeften van de  GreenCalc+-gebruikers”, zegt DGBC-directeur Stefan van Uffelen.

BREEAM-NL: voor aanbestedingen

Met de nieuwe methode kunnen beoordelaars straks in enkele uren tijd een indicatieve duurzaamheidsscore bepalen voor een bouwproject. “Je kunt deze inzetten bij aanbestedingen en in het ontwikkelproces van bouwprojecten. Wil je weten of je project voldoet aan de uitgangspunten van BREEAM, maar is er bijvoorbeeld geen budget of geen reden voor een uitgebreid traject dat leidt tot een officiële certificering, dan biedt de nieuwe methode de oplossing”, legt van Uffelen uit. Te denken valt bijvoorbeeld aan panden in eigen beheer, waarvan de eigenaar wil weten waar hij qua duurzaamheid staat.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

2 reacties op “GreenCalc+ en BREEAM-NL samen verder

  • Jaap van den Bosch

    “Op een eenvoudige en snelle manier een indruk te krijgen van de duurzaamheid van een gebouw” staat bij de introductie van dit artikel, maar wat noem je snel, wat is eenvoudig, en wat versta je onder een indruk denk ik dan, zit je dan in de richting?, moet er al veel tot in detail bekend zijn?, wat een beetje haaks staat op de tegenwoordig meer en meer gebruikte prestatie eisen, en kan dan het werkelijke verhaal straks nog ver afwijken?
    En de volgende vraag, is dit “eenvoudige” te behappen voor een bouwkundige?, of komt hier al gauw weer een adviesbureau om de hoek kijken?
    En tot slot, als het nieuwe bouwbesluit 2012 straks doorgaat, moet er voor bepaalde gebouwfuncties een milieubelastingprofiel worden bijgeleverd, gebaseerd op de bepalingsmethode milieuprestatie gebouwen en GWW werken van 31 Maart 2010, als je dat stuk eens door neemt, dan lijkt het mij dat dit toch echt specialisten werk is, en in hoeverre is deze corresponderend met de in dit artikel bedoelde?
    Er zullen ongetwijfeld lezers zijn, die deze materie al verder beheersen, en die hier iets zinnigs over kunnen zeggen, dat voor de overgrote meerderheid, voor wie dit allemaal nog onontgonnen gebied is, of die zo hap snap ook wel eens iets doet met de kreten als milieuvriendelijk, Co2 verlagend en wat diverse fabrikanten nogal meer tegen dit soort onbeschermde benamingen aan plakken.
    Wie weet hier echt meer van zonder zwaar technisch uit te wijden?

  • Hanno Schrauwen

    Alleen jammer dat de kosten van een Breeam certificaat vele malen hoger zijn dan het laten uitvoeren vane en CreenCalc of GPR-Gebouw toets.
    Zeker in deze tijd van economische vraagstukken een belangrijk punt voor gebruiker en opdrachtgever.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.