Ga naar hoofdinhoud

Groei hernieuwbare energie en energiebesparing

Volgens De Nationale Energieverkenning (NEV) groeit de hernieuwbare energieopwekking in Nederland sneller, neemt de energiebesparing toe en daalt het energieverbruik. De NEV is een jaarlijks rapport, opgesteld door Energieonderzoek Centrum Nederland, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Brancheorganisatie voor de installatie Uneto-VNI reageert positief op het rapport. Voorzitter Doekle Terpstra: “In 2023 komen we uit op een aandeel van 17,3 procent hernieuwbare energie. Daarmee halen we het doel van 16 procent uit het Energieakkoord. Het is nu zaak voor het nieuwe kabinet om de duurzame ambities uit het regeerakkoord snel om te zetten in daden. Een CO2-neutrale gebouwde omgeving is haalbaar.”

Zonnepanelen

Terpstra is positief over de ontwikkeling van het aantal zonnepanelen: “De NEV 2017 laat zien dat het Energieakkoord zijn vruchten begint af te werpen. De groei van zonnepanelen bij particulieren is explosief. Er zijn al meer dan 400.000 huizen met zonnepanelen in ons land, terwijl er op 80.000 was gerekend.”

Uneto-VNI roept de overheid op zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de toekomst van de salderingsregeling voor zonnepanelen, die tot en met 2023 gegarandeerd is. Het nieuwe kabinet zal moeten beslissen wat er na die periode al gebeuren. Terpstra: “De regeling is onmisbaar geweest voor de stormachtige groei. Zonne-energie moet je stimuleren, niet blokkeren. Wij pleiten voor een regeling die investeringszekerheid biedt voor de lange termijn.”

Biomassa

Opvallend genoeg kwam in 2016 meer dan 60 procent van de hernieuwbare energie uit biomassa. Volgens de NEV 2017 wordt de betekenis van biomassa vaak onderschat en “levern huishoudens via het verbruik van hout in houtkachels en open haarden een veel grotere bijdrage aan het verbruik van hernieuwbare energie dan via het winnen van zonne-energie door zonnepanelen en zonneboilers.” Daarentegen is het wel de verwachting dat het aandeel in de toekomst gaat dalen tot een aandeel van 50 procent.

Woningen en gebouwen blijven achter

Volgens de NEV 2017 blijft de vergroening van de warmtevoorziening in woningen en gebouwen nog achter. Zo schommelt het aantal energiebesparende maatregelen bij koopwoningen sinds 2014 rond de 520.000 per jaar. Lokale en landelijke stimuleringsregelingen hebben niet tot een groei geleid.

Doekle Terpstra rekent erop dat de stevige ambities van het kabinet Rutte-III op dit punt snel worden omgezet in daden. Het nieuwe kabinet wil de nieuwbouw niet langer op aardgas aansluiten. Terpstra: “Met behulp van warmtepompen en zonnepanelen wordt verwarmen met aardgas overbodig en maken we de nieuwbouw energieneutraal. Maar ook daar kunnen we nu al een grote slag slaan. Door toepassing van zonnepanelen en de hybride warmtepomp in combinatie met de cv-ketel kunnen we circa 50 procent op het aardgasverbruik besparen.”

Het complete rapport is hier te vinden.

 

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.