Ga naar hoofdinhoud

Groene waterstoffabriek op Tweede Maasvlakte

Shell heeft plannen om een groene waterstoffabriek op de Tweede Maasvlakte bouwen. De fabriek wordt zo veel mogelijk van herbruikbare materialen gebouwd en eenmaal in gebruik zal het een ‘zero-carbon footprint’ hebben. Met een vermogen van 200 MW wordt de fabriek één van de grootste in zijn soort.

De Holland Hydrogen I, zoals de naam van de fabriek luidt, is een ontwerp van Kraaijvanger. Het gebouw is vormgegeven als ovalen ring en zo ontworpen dat het op gaat in de omgeving. De fabriek zal mede dankzij een ‘zero-carbon footprint’ niet belastend zijn voor het milieu. Daarnaast zal het water en de lucht die de fabriek gebruikt bij de productie van de waterstof worden gezuiverd voordat zij de fabriek verlaten.

Herbruikbare materialen

Het is de bedoeling om de Holland Hydrogen I zo veel mogelijk te bouwen van herbruikbare bouwmaterialen, zoals duurzaam hout, ecovlaswol en plantaardige verf. Omgerekend 20 basketbalvelden aan zonnepanelen zullen worden verwerkt in de buitenkant van de waterstoffabriek. Eenmaal in bedrijf produceert Holland Hydrogen I tot wel 60 duizend ton aan groene waterstof per jaar.

200 MW elektrolyse-installatie

Thyssenkrupp levert, ontwerpt en produceert de elektrolyse-installatie met een totaalvermogen van 200 MW. Centraal in het ontwerp van de De Holland Hydrogen I is een hal met een oppervlakte van twee hectare. Daar zal de groene waterstof geproduceerd worden met elektriciteit afkomstig van windmolens.

Open voor bezoek

De groene waterstoffabriek zal open zijn voor bezoekers. Informatieborden leggen uit hoe de groene waterstof wordt gemaakt en waar het naartoe gaat. Holland Hydrogen I wordt waarschijnlijk in 2024 in gebruik genomen.

Beeld: Kraaijvanger

Lees ook:

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.