De woningen moeten een energielabel A krijgen, waarmee zij aan de strengste voorschriften voldoen. Ook zal de garantiestelling voor nieuwbouwwoningen worden verhoogd en mogen corporaties onverkoopbare woningen tot een waarde van 350.000 euro van projectontwikkelaars tijdelijk overnemen. Het akkoord zou vandaag in de ministerraad worden besproken en gaat daarna naar de Tweede Kamer.
Garantie
De garantiestelling van de overheid gaat van 200.000 euro naar 240.000 euro. Dat is belangrijk voor de woningcorporaties. Op dit moment kunnen zij woningen boven de twee ton veelal niet laten bouwen, omdat zij de financiering niet rond krijgen.
Aedes heeft daarnaast toegezegd dat huiseigenaren die door financiële tegenslag hun hypotheek niet kunnen betalen, bijvoorbeeld als gevolg van werkloosheid, niet op straat mogen komen. De corporaties krijgen wel de vrijheid om zelf te bepalen hoe zij die mensen helpen.
Kritisch
De maatregelen komen bovenop de maatregelen die het kabinet neemt om de bouw te stimuleren: de btw voor isolatie gaat van 19 naar 6 procent en er komt een subsidie op dubbel glas.
Makelaars en Vereniging Eigen Huis zijn kritisch. Zij vinden dat het kabinet te weinig doet voor de huizenkoper. Zij willen een verlaging van de overdrachtsbelasting (nu 6 procent) en optrekken van de Nationale Hypotheek Garantie.
Wettelijk
De PvdA wil een wettelijke energienorm voor bestaande bouw. “Subsidies op isolatiemateriaal en dubbelglas helpen onvoldoende”, zegt het Kamerlid Samsom (PvdA). Daarom wil hij een wettelijk criterium, zoals er al is voor nieuwbouw. Woningcorporaties, bedrijven en huizenbezitters worden zo verplicht hun pand energiezuinig te maken.
Bron: Het Parool | De Volkskrant