Bijna de helft van de Nederlandse kantorenvoorraad mag in zijn huidige staat niet meer worden gebruikt, wanneer in 2023 minimaal label C verplicht is. Vanaf dat jaar is het verboden om kantoren met energielabel slechter dan C te gebruiken. Vastgoedmarkt liet het Kadaster uitzoeken om hoeveel vierkante meter van de relevante voorraad het gaat. In september 2018 had 44 procent van de Nederlandse kantorenvoorraad een label slechter dan C. Dit komt overeen met 34,6 miljoen vierkante meter te verduurzamen kantoorruimte.
Meest in Zuid-Holland
Vooral in Zuid-Holland staan veel kantoren waaraan nog wat moet gebeuren. In die provincie bevindt zich 7,2 miljoen vierkante meter kantoorruimte met energielabel D, E, F of G. Daarvan staat 1,4 miljoen vierkante meter in Den Haag en 1,16 miljoen vierkante meter in Rotterdam. De opgave is in Zuid-Holland zo groot doordat het de provincie is met de grootste kantorenvoorraad.
Met nog twee provincies erbij is de helft van de te verduurzamen kantorenvoorraad in beeld. In Noord-Brabant staat 5,85 miljoen vierkante meter met energielabel D, E, F of G en daarvan bevindt zich 850.000 m2 in Eindhoven. In Noord-Holland moet nog 5,8 miljoen vierkante meter worden verduurzaamd, waarvan 2,5 miljoen vierkanter meter in Amsterdam. Samen hebben de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant 18,8 miljoen vierkante meter kantoorruimte met label D, E, F of G. Dat is 54 procent van de te verduurzamen voorraad in heel Nederland.
Bij het renoveren/na-isoleren van kantoren kan het zinvol zijn na te gaan of een ontheffing van de Wet Natuurbescherming nodig is.
Doe dit tijdig (minimaal een jaar voor begin uitvoer) om eventuele vertragingen te voorkomen.