Nico Hendriks beschrijft in zijn artikelen zijn waarneming van schades aan gebouwen. Zo schreef hij ook over De Leeuw van Vlaanderen. Tot ongenoegen van de Heren 5 architecten die vinden dat hij de plank misslaat. Hendriks geeft weerwoord.
“Mijne Heren 5,
Zeer tot mijn spijt ben ik nu pas in de gelegenheid te antwoorden op jullie heftige reactie op mijn artikel in Bouwwereld”, schrijft Nico Hendriks. “Op het betreffende artikel, maar vooral op de daarop gebaseerde nieuwsbrief, heb ik veel reacties gehad. En dat is leuk om te weten. Ik schijf niet voor de kat zijn poes.
Waarnemingen
Tja, het zou best kunnen dat de roest veroorzaakt is door (alleen maar) pyriet insluitingen. Begrijp goed: in mijn artikelenreeks in Bouwwereld schrijf ik nooit over schades, die wij als bureau onderzocht hebben. Ze betreffen altijd uiterlijke waarnemingen en gegevens uit openbare literatuur. Als ik iets niet zeker weet dan geef ik slechts (voorzichtige) suggesties, zo ook hier. Zoals een van de lezers reageerde: ‘wel veel roest voor een beetje pyriet’. De meest veelzeggende reactie was die van Jelle Persoon van Bureau Bouwhulp uit Eindhoven.
Ernstige fouten
Het lijkt me dat jullie zijn opvatting toch wel serieus zouden moeten nemen. Het is immers duidelijk dat er (ernstige) fouten zijn gemaakt. Verder komt het mij voor dat jullie er toch wel erg laconiek over doen door te stellen: ‘Desalniettemin stabiliseert de huidige situatie en wordt de roestvorming niet groter.’ Vooral in het licht van de opvatting van de aangehaalde Hans van Hall: ‘Hoe langer het blijft zitten hoe kwalijker het wordt’. Bovendien wordt met het pyriet verhaal de behoorlijk ernstige scheurvorming niet verklaard.
Prototypeonderzoek
Dit alles neemt niet weg dat ik veel respect heb voor jullie bureau. Maar, bij het inzetten van nieuwe technieken is het zeer raadzaam enig prototypeonderzoek te doen. Dat gebeurt helaas nog steeds veel te weinig, hoewel Prof. Jan Westra ooit eens tegen mij zei: ‘Nee, Nico wij architecten doen juist veel aan prototypeonderzoek, wij bouwen voortdurend prototypes’.
Veel succes met jullie verdere werk,
Nico Hendriks”
Deze roestkleurige vorming ziet er inderdaad niet mooi uit, maar zo bleek uit de tegenreactie van heren5 dat dit niet door ankers kon komen, want de handel was immers verlijmd.
Dit verlijmen kon nog wel eens een veel groter probleem gaan worden als die verkleuringen, nu korte tijd geleden die (komo)attesten van verlijmen van natuursteen aan de gevel hiervoor zijn in getrokken, en dat intrekken zal niet gebeurd zijn als men echt overtuigd zou zijn, dat die platen wel aan de gevel blijven hangen.
Zijn deze platen ook onder die attesten aan de gevel gelijmd?
Dit lijkt mij een veel nuttuger onderwerp voor de heer Hendriks om te belichten, het gaat hier om veiligheid, want er wordt nu gekissebist over een vlekje, maar wat als de platen straks los laten??