Ga naar hoofdinhoud

Het hoogst haalbare met duurzaam beton

In opdracht van Sensata Technologies Holland B.V. heeft Schröder Vastgoed een nieuw kantoor in Hengelo ontwikkeld met de ambitie BREEAM Outstanding. VBI gaat naar eigen zeggen het hoogst haalbare leveren op het gebied van duurzaam beton.

De nieuwbouw in Hengelo moet het meest gezonde en frisse kantoorgebouw opleveren en in de top 3 belanden van de BREEAM-ladder. Het gebouw krijgt 5 bouwlagen met circa 9.000 m2 kantoren en laboratoria en een parkeergarage van circa 2.500 m2. Medio juli 2015 is de bouwaanvraag ingediend en op 2 oktober is de eerste schop de grond ingegaan. De bouw duurt circa 1 jaar zodat het gebouw op 1 januari 2017 door Sensata kan worden betrokken.

Circulaire gedachtegoed

In het project is het circulaire gedachtegoed van toepassing. Het gebouw is ontworpen op basis van ‘Design for Disassembly’. Hierdoor is het mogelijk de componenten en elementen na gebruik van het casco en na demontage van het gebouw opnieuw te gebruiken. Eventueel fungeren de elementen als grondstoffenbank om hoogwaardig hergebruik van de grondstoffen mogelijk te maken. VBI past in dit project minimaal 30 volumeprocenten secundaire grondstoffen toe en biedt garantie op retourname van de kanaalplaatvloeren.

Grote vloeroverspanningen

Om het gebouw later met een verdieping te kunnen uitbreiden, worden de dakvloeren berekend als verdiepingsvloer. Hierdoor wordt ingespeeld op de groeiverwachtingen van Sensata en wordt extra economische waarde aan het gebouw toegevoegd. Dit geldt ook voor de grote vloeroverspanningen waardoor invulling wordt gegeven aan een grote mate van blijvende vrije indeelbaarheid en aanpasbaarheid. Ook de gevel is later te vervangen.

Door toepassing van speciaal met ENCI ontwikkelde bindmiddelen ontstaan vloerelementen met hele lage milieubelasting. VBI heeft deze vloeren opgenomen in de Nationale Milieudatabase (NMD) als categorie 1-data. De kanaalplaatvloer ‘Groen’ onderscheidt zich door een nog grotere bijdrage aan CO2-reductie.

Geopolymeren

Om nog verdere CO2-reductie te bereiken wordt cementloos beton toegepast in een gedeelte van de dakvloeren. Deze CO2-arme kanaalplaatvloeren zullen geproduceerd worden met geopolymeren. Dit is nog niet eerder gedaan en dus een wereldprimeur. Gedurende de gebruiksfase van het gebouw zal het lange termijn gedrag van deze betonvloeren worden gemonitord.

Alle betrokken partners uit de betonketen hebben toegezegd hun gegevens over gebruikte grondstoffen vast te leggen in een gezamenlijk document. Dit document krijgt een fysieke plaats in het gebouw. Bij herbestemming of sloop van het gebouw is dan direct duidelijk hoe het gebruikte bouwmateriaal, waaronder beton, weer optimaal kan worden in gezet voor een nieuwe gebruiksfase.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.