Ga naar hoofdinhoud

Hoogste houten gebouw ter wereld komt in Noorwegen

Het hoogste houten gebouw ter wereld gaat gebouwd worden in Noorwegen. Het gebouw, genaamd ‘Mjøstårnet’, wordt tussen de 80-90 meter lang en is daarmee 30 meter langer dan het huidige hoogste houten gebouw.

“Mjøstårnet zet nieuwe normen voor houtconstructies. Het gebouw komt het dichtst in de buurt van een wolkenkrabber in hout,” zegt investeerder en opdrachtgever, Arthur Buchardt. Het bouwwerk zal uitkijken op het grootste meer van Noorwegen, Mjøsa, waarnaar het ook vernoemd is. De constructie bevindt zich aan de rand van de noordoostelijke punt van het meer in het kleine stadje Brumunddal, anderhalf uur rijden ten noorden van Oslo.

Hoogste houten gebouw ter wereld, 3d-model

80 meter hoog houten bouwwerk

Het gebouw, dat zich over 18 verdiepingen uitstrekt, zal 80 meter hoog worden en bevat appartementen, een overdekt zwembad, hotel, kantoren, restaurant en gemeenschappelijke ruimtes. De bouw is gepland in december 2018. Moelven, een lokale Scandinavische industriële groep, zal de houtconstructies leveren uit de lokale sparrenbossen die nodig zijn om de toren en het zwembad te bouwen.

Geen externe steigers

“De bouw en constructie van de Mjøstårnet zal worden beheerd zonder externe steigers, ondanks de complexiteit van werken op hoogte. We gebruiken voornamelijk kranen en, waar nodig, liften. We hebben tot nu toe 33 meter bereikt, wat betekent dat we nog 48 meter te gaan hebben,” zegt Buchardt.

Klimaatvriendelijk

Buchardt is van mening dat bouwen met hout klimaatvriendelijk is. “Een projectgroep opgericht door Noorse wegbeheerders onderzocht de mogelijkheid om ’s werelds langste houten brug over het Mjøsa meer te bouwen. Hun studies tonen aan dat bouwen met hout in plaats van beton de CO2-uitstoot tot 30 procent kan verminderen.” Buchardt heeft zijn inspiratie uit het klimaatakkoord van Parijs gehaald. “Je zou kunnen zeggen dat ik mijn eureka-moment heb gehad. Ik wil een belangrijke boodschap met dit project overbrengen. Met hout bouwen zorgt ervoor dat de wereld beter kan ademhalen.”
Foto: Anti

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.