Ga naar hoofdinhoud

Huf Haus introduceert ‘groene’ designwoning

De Green[r]evolution woning, waarvan afgelopen maand de eerste in Nederland is gerealiseerd, is een ‘groene’ designwoning. In het Zuid-Hollandse Gouderak staat de woning van Huf Haus, een Duitse specialist in het bouwen van moderne vakwerkhuizen onder architectuur. Waar de vroegere vakwerkhuizen werden gekenmerkt door wanden van leem en stro, worden de Huf-huizen voorzien van glas. De woning benadert heel dicht het Passiefhuis. De EPC-waarde bedraagt 0,50.

De architectuur is van de hand van Manfred Adams, bekend van onder andere gebouwen als de voormalige Regeringsgebouwen in Bonn en de ZDF-studio’s in Mainz. Met deze woningen introduceert Huf Haus een nieuwe levensstijl, die bestaat uit een samenspel van wonen en leven. Licht is een belangrijk onderdeel van de sfeer en de uitstraling. De glazen gevelelementen realiseren een enorme transparantie en een overdadige lichtinval. Huf doet tevens afstand van de kleine kamertjes en maakt de overstap naar grote open leefruimte.

Duurzaam

Met Green[r]evolution wordt het accent gelegd op energiebesparend en duurzaam bouwen. De woningen halen vanuit hun eigen kracht en zonder gebruik te maken van warmtepompen of zonne-energie een energiecoëfficiënt die beneden de 0,5 ligt, terwijl de EPN maximaal 0,6 voorschrijft. Met deze nieuwe standaard voor energie-efficiënte gaat Huf Haus een stap verder op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

Prefabbouw in negen dagen

Alle elementen worden volledig prefab in de fabriek in het Duitse Hartenfels voorbereid om in een onophoudelijke stroom van vrachtauto’s naar Gouderak te worden vervoerd. Daar worden de elementen direct vanaf de vrachtwagen in het werk geplaatst. Duitse vakmensen staan klaar om in negen dagen tijd een volledig casco te realiseren.

Daarna start de aanleg van de boringen voor de warmtepomp en worden nutsaansluitingen gerealiseerd. Tevens kan de afbouw beginnen. Om niet afhankelijk te zijn van derden houdt Huf Haus alles in eigen beheer. Niet alleen de bouwvakkers komen uit Duitsland, zelfs de kraan door Huf Haus aangeleverd.

Het groene huis is onder architectuur gebouwd
Het groene huis is onder architectuur gebouwd
Het volledige casco wordt in negen dagen opgeleverd
Het volledige casco wordt in negen dagen opgeleverd
Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

7 reacties op “Huf Haus introduceert ‘groene’ designwoning

  • Ronnie van den Hout

    Mijne heren,
    Volgens mijn bescheidenmening heeft dhr. Brands volkomen gelijk.
    Met het milieu met name. Over het eeuwige gezeik over zgn.’GROEN’. Niets is ‘groen’ in deze wereld. Zoals zure regen ook een tijdje een thema was om over door te zeiken. Kappen met dat idiote zinloze ‘groen’ overal bij te betrekken.
    En als Wytse Kamsma de pijp uitgaat laat hij zich ‘Grijs’ begraven/cremeren. Daar gaat zijn ideologie. Heb je heel je leven achter een verkeerd standpunt gestaan.

  • Wytse Kamsma

    Jaap, ik begon niet over een passiefhuis, dat doet het artikel: “De woning benadert heel dicht het Passiefhuis.” Wat wil men daar dan mee zeggen?

    Dat het passiefhuis niet zaligmakend is lijkt me duidelijk. Het passiefhuis gaat echter niet uit van de installatietechniek, maar van de gebouwschil. Hier lijkt dat juist andersom te zijn.
    Het is in een passiefhuis ook niet noodzakelijk om een warmtepomp toe te passen, een HR-ketel is in vele gevallen zelfs energiezuiniger.
    De Huf-woning is dan ook eerder een actiefhuis, dat meer gebruik maakt van installatietechniek, waardoor ook minder gebruik gemaakt hoeft te worden van passieve zonnewarmte.

    Hoewel mijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar het passieve bouwen zal ik niet zeggen dat een actief huis per definitie minder goed is. Waar ik wel mijn twijfels over heb is de kunde van de redactie van bouwwereld.nl, aangezien zij deze woning gaan vergelijken met een passiefhuis. Daarin ben ik het dus met u eens.

    Prefab bouwen kan overigens ook in Nederland, daarvoor hoeft men niet een woning en montageploeg uit het buitenland te halen. Dat daar in het geval van Huf waarschijnlijk goede redenen voor zijn (relatief kleine afzet in het buitenland, voorkeur voor eigen personeel) doet daar niets aan af.

  • erik luken

    Onder architectuur gebouwd?

  • Jaap van den Bosch

    Reactie op het schrijven van Wytse Kamsma; Dit even los van het foutje wat bouwwereld in een reactie heeft rechtgezet, het is voor mij niet logisch om dit huis of een ander huis met het passiefhuis te gaan vergelijken, met alle respect, maar het echte principe van het passiefhuis heeft voor mij toch een behoorlijk sausje van het geiten wollen sokken idee.
    De positie van de verblijfsruimten en grote ramen moeten op het zuiden, met een circa 20 graden afwijking beide kanten op, dit is te dwingend, misschien wil een opdrachtgever een slaapkamer en of een keuken wel op het noorden, met grote uitzichtpui, daar ben je dus niet vrij in, en het mooiste uitzicht kan ook wel eens helemaal niet de zuidkant zijn, en koeling wordt geacht door het passief bouwen te worden beheerst, en de warmte van een koppie thee zetten zit feitelijk ook in deze systeem gedachte, je moet je afvragen of je dit als norm moet gaan hanteren, en daar andere systemen mee wilt vergelijken, als je je wat verder verdiept in dat huf systeem, dan kom je erachter dat hier toch wel wat meer mogelijk is, en ook met warmtepomp, met comfortabele zomer koeling, dus heel wat anders als het passiefhuis. bij het passiefhuis wijkt men ook wel weer af, zie het artikel van de passiefhuizen in Almere, maar dan hangt men er toch maar een Hr ketel bij, dus wat blijft er dan nog over van zo’n systeem? ( ik heb overigens geen enkel belang in de organisatie van huf, bekijk het onafhankelijk)
    En tot slot, of dat transporteren op die manier zoveel meer belastend is, is ook nog maar de vraag, nu gaat alles in 1 keer, lijkt heel wat, maar anders gaan al die bouwstoffen in partjes, dan lijkt het allemaal minder, en kunnen ook van verre komen, en de monteurs, tja, ik zie ook veel rietdekkers en metselaars uit Polen en Duitsland, dat was toch zo goed voor Europa, dat vrije verkeer?, of dit echter kwa milieu allemaal zo bezwaarlijk is kun je lijkt mij pas beoordelen, als je dat allemaal op een rijtje hebt staan, en niet uit dit artikel.

  • Brands

    De woning is duidelijk zwart-wit, niet groen.
    Kunnen we alsjeblieft stoppen met alles ‘groen’te noemen? Groen is een kleur.
    Geef het gewoon een professionele benaming en definieer daarna waarom dat bouwwerk aan de zeer hoge standaarden daarvan voldoet. Alles ‘groen’ noemen zorgt voor een te lage drempel voor producten en bouwwerken. Noem het ‘groen’en de leek schaft het aan, denkend dat het goed voor het milieu is/natuurlijk is/duurzaam is. Kom op, ze noemen nu zelfs auto’s en beton ‘groen’
    Over de woning: Gaaf om te zien dat de prefab-ers wereldwijd hun best doen om de bouw naar een nieuwe standaard te helpen.
    Nu nog een fixe bijdrage van de overheid aan de bouw om woningen voor de middenklassers en lager ook naar deze standaard te bouwen/ aan te passen en dan komen we weer een beetje in de buurt van waar wij heen moeten bouwen met z’n allen.

  • Redactie Bouwwereld

    Excuses, er is een foutje in het artikel geslopen. ‘RC-waarde’ moet ‘EPC waarde’ zijn.

  • Wytse Kamsma

    Een Rc-waarde van 0,5. Daar wordt een mens blij van. Zelfs als het een u-waarde van 0,5 is, stelt het in vergelijking met een passiefhuis maar weinig voor.
    Leuk ook dat wordt gezegd, dat de energiecoëfficient van 0,5 behaald wordt zonder warmtepomp, maar dat wel een warmtepomp geplaatst wordt.
    Daarnaast is het produceren van al dat glas, en het transporteren van de complete woning én een montage ploeg over een afstand van ettelijke honderden kilometers natuurlijk ook niet echt groen te noemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.