Ga naar hoofdinhoud

Huis draait op 28 wielen rond

Het in december opgeleverde huis De Wendelaar in het Gelderse Twello draait op 28 stalen wielen rond op een cirkelvormige, 36 meter lange stalen rails. Woonkamer en balkon kunnen daardoor altijd op de zon gericht blijven.

Jan Willem Bronk, bouwkundig ontwerper bij bureau M2Bouwmanagement uit Scherpenzeel, heeft samen met zijn leveranciers heel wat tijd gestopt in het uitdokteren van de mobiliteit van het huis. Het resulteerde in een cirkelvormige in het werk gestorte betonconstructie die op ruim anderhalve meter binnen de omtrek van de woning ligt. De stalen rails die hierop is gemonteerd is niet afgewerkt. ‘Zo ontstaat er een geoxideerd oppervlak waardoor de wielen grip blijven houden,’ verklaart Bronk het roestige aanzicht. De 28 wielen worden aangedreven door vier elektromotoren die de woning met een snelheid van 2 meter per uur dagelijks 180° laat meedraaien met de zonnestand.

Geodetische vormen

Het ontwerp voor de Wendelaar is geleidelijk ontstaan in de gedachten van de opdrachtgeefster Eef Poelma. De ronde, geodetische vormen van Amerikaan Buckminster Fuller, vormden een belangrijke inspiratiebron. Maar dan wel met de zon meedraaiend, zoals een woonboot dat ook kan. Het gewenste vloeroppervlak, de minimale hoogte volgens het Bouwbesluit en de dakhelling die voor de red cedar singles minstens nodig was (18°), bepaalden de hoofdvorm en de uiteindelijke hoogte van de koepelvormige woning. Overigens is de omtrek geen echte cirkel maar een gesegmenteerde opdeling in 24 rechte vlakken.

Lees het complete verhaal in Bouwwereld #1. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

10 reacties op “Huis draait op 28 wielen rond

  • joop rijken

    Goede morgen,Had u niet beter even in Tilburg kunnen kijken.
    Misschien volgende keer??

  • Ernst Kleeblatt

    @ Jaap van den Bosch, ik had een link bij mijn vorige reactie gezet. Op die bewuste site staat ook een plattegrond van de woning en daarbij is te zien dat het middelpunt midden in een gangzone ligt. De sanitaire- en andere installaties liggen meer naar de buitenkant van de woning. Er zal dus op de aansluitingen van water, gas en riool een draaibare (of flexibele?) voorziening moeten zijn getroffen. Elektra is vanzelf met een voldoende lange kabel simpel op te lossen.
    Het is wel zo dat de woning maar een beperkt aantel graden draait (heb ik begrepen), dus heen- en weer gaat. Dit maakt het probleem met de aansluitingen iets kleiner, maar een oplossing heb ik niet gezien.

    Wat het Western Red Cedar betreft: het is zacht hout, neemt veel en gemakkelijk vocht op en is bestand tegen weersinvloeden. Het verkleurt wel snel en ongelijkmatig. Maar wat ik me herinner is dat dit materiaal na een natte periode ruim de gelegenheid moet hebben om te drogen. Dat nu, is in het Nederlandse klimaat meestal niet zo’n succes. Vandaar mijn opmerking. Misschien dat er nog meer lezers zijn (of de redactie misschien?) die hier een mening over hebben.

  • Jaap van den Bosch

    Ten aanzien van de nuts voorzieningen en overige natte cellen zoals douche en toilet heb ik in het verleden bij een paar projecten gezien, dat men die zoveel mogelijk in het midden heeft geconcentreerd, en dat deel is dan een vast deel en draait dan niet en loopt door tot onder het dak, het dak zit dan weer wel als 1 geheel aan het draaiende deel vast, een eventuele afvoerpijp van bijvoorbeeld ventilatie is dan middels een flex buis aan te sluiten op het vaste deel, zo zou het kunnen, of dat hier zo is, ikke niet weet.

    En Ernst over dat red-cedar, zover mij bekend is het een houtsoort die er tegen kan, hij rot niet weg, wel een nadeel is, dat het een zachte houtsoort is, en nogal gevoelig voor beschadigingen, zeker voor de eerste onderste 2,5 meter.
    En een ander nadeel, waarbij wel de vraag of dit echt ernstig is voor een laagbouw woning is de brandklasse van red-cedar van huis uit, naturel toegepast kan deze branden als een fakkel.
    Zal belangrijk zijn, als je vlak op de tereingrens gaat bouwen

  • Ernst Kleeblatt

    Enig zoekwerk op internet leverde deze site op: http://www.wendelaar.info/ Hier staan ook veel foto’s van de bouw van deze woning en de uitgangspunten van de opdrachtgevers.
    Leuk om kennis van te nemen.
    Wat hier niet te vinden is, is hoe de nutsaansluitingen gemaakt zijn ivm het draaien van de woning.
    Wat ik hier wel zie is dat de hele woning is gedekt met western red cedar shingles. En ik meen me te herinneren dat dit materiaal niet goed tegen het Nederlandse klimaat kan. Het is hier gewoon weg te nat. Hoe staan jullie (lezers) hier tegenover?
    Groeten,
    Ernst.

  • Henk

    Ronddraaien kan ook handmatig zoals een molen.

    Ik lees hier (gelukkig?) niets van milieumotieven voor het ronddraaien.

    Interessant om te weten hoe de aansluitingen op NUTS-voorzieningen en afvoer gemaakt zijn…

    http://www.wendelaar.info/

  • Jaap van den Bosch

    @ Daniel Tulp,
    Ja, dat zal altijd de vraag zijn, of met allerlei installaties het allemaal op weegt, en als men met cijfers komt hierover, hoe is dan gerekend, want daar zijn ook talloze trucken dozen mogelijk, denk alleen maar eens aan de referentie periode van die installaties, wat vullen ze hiervoor in?
    En dat rond draaien van die woning zal lijkt mij ook beperkt zijn, kan me voorstellen dat je in hoog zomer, de grote ramen op het noorden blijft houden, spaar je daarmee dan een koeling of wko uit? is toch ook redelijk veel geld aan investering en energie.
    En in de winter zal die wel op het zuiden zo’n beetje geparkeerd blijven.
    En die electro motoren kun je ook nog wel uitsparen, er zit zo te zien een tuin omheen, en neem je een paard, met een paar haken aan die woning, gaat ook wat sneller als die 2 meter per uur, zit je nog wel met wat mestoverschot, maar ook geen probleem dat is weer goed voor de bio centrale, krijg je misschien nog wat geld voor ook, zie je, met een beetje pioneren en misschien wat fantaseren kom je een heel eind, zelfs ik al en heb niet eens een baard of snor, die komen nog veel verder.

  • Ik vraag me stellig af of de winst op energie (ik neem aan dat dat het doel is om een huis te laten meedraaien met de zon) opweegt tegen de milieubelasting door materialen. Laat staan als je dit combineert met de energie die nodig is voor de elektromotoren om het geheel steeds te draaien.

  • jan vaartjes

    in het friese dorp Noordwolde staat ook een woning die rond kan draaien. ik denk al een jaar of vier.

  • JSchreuder

    Als het geheel op wielen staat en dagelijks beweegt wordt het wellicht niet aangemerkt als onroerend goed. Scheelt een hoop belasting!

  • Maarten Kraan

    Wààr is Welstand als je ze nodig hebt? Vast een Welstandsvrij bouwkaveltje. Of voldoet een woonwagen op 28 wielen aan vergunningvrij bouwen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.