Wie het nieuws een beetje volgt, weet dat de huizenprijzen al jaren flink aan het stijgen zijn. En wie dacht dat het wel een keer afgelopen zou zijn met die stijging, komt voorlopig bedrogen uit. Sterker nog: het tempo waarmee de huizenprijzen stijgen gaat steeds sneller!
In augustus 2021 lag de gemiddelde huizenprijs maar liefst 17,8 procent hoger dan een jaar eerder. Zo snel zijn de prijzen in 20 jaar niet gestegen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Oorzaken stijgende huizenprijzen
De belangrijkste oorzaak van de prijsstijging is dat er al jaren veel te weinig aanbod van koopwoningen is in Nederland. Heel veel mensen zijn op zoek, maar het aanbod droogt op. Gevolg: voor vrijwel iedere koopwoning die op de markt komt zijn heel veel gegadigden. Dit leidt ertoe dat het tegenwoordig in veel regio’s standaard is om te overbieden. Dit drijft de huizenprijzen natuurlijk enorm op.
Is een koopwoning dan nog wel betaalbaar? Voor een grote groep Nederlanders wel. Dit hangt samen met het feit dat de huidige hypotheekrente historisch gezien extreem laag is. Deze lage rente drukt de rentelasten als je een hypotheek afsluit, waardoor een koophuis ook tegen de huidige prijzen voor veel mensen een aantrekkelijke optie blijft.
Extra geld voor woningbouw
De problemen op de woningmarkt baren het kabinet zorgen. Ook koning Willem-Alexander besteedde er in zijn Troonrede aandacht aan. Hij noemde de oververhitte woningmarkt een probleem dat niet snel op te lossen is.
Duidelijk is wel dat er zo spoedig mogelijk meer gebouwd moet worden. Het kabinet maakte bij de presentatie van de Miljoenennota afgelopen week bekend de komende jaren één miljard extra uit te willen trekken voor het aanjagen van de woningbouw.
1 miljard onvoldoende
Veel consumenten en ook experts vinden het extra bedrag wat het kabinet toegezegd heeft echter volstrekt onvoldoende om de woningnood op te lossen. De afgelopen week kwamen vele duizenden mensen bij elkaar om aandacht te vragen voor de wooncrisis. Hierbij gaat het niet alleen om koopwoningen: ook op de huurmarkt is er een groot tekort aan betaalbare woningen.
Maar zoals Koning Willem-Alexander al zei: dit is een probleem dat niet snel op te lossen is. Dus zo lang de hypotheekrentes zo laag blijven en het aanbod van woningen niet versneld omhoog gebracht gaat worden, lijkt de kans op lagere woningprijzen gering…