Ga naar hoofdinhoud

Innovatief isolatiemateriaal presteert 20% beter dan reguliere na-isolatie

Airofill Innovative Wall Insulation presteert ongeveer 20% beter dan reguliere na-isolatiematerialen, zo blijkt uit de eerste meetresultaten van een proefwoning in Culemborg. Het nieuwe isolatiemateriaal van de Takkenkamp Groep is gebaseerd op het materiaal aerogel en heeft een gemiddelde lambda-waarde van λ = 0,020 W/mK. Naast de woning in Culemborg staat ook nog een proefwoning in Vuren. De twee woningen worden minimaal nog twee jaar gemonitord voor een completer beeld.

De proefwoningen worden gemonitord in het kader van de Isolatie Uitdaging. Takkenkamp deed in 2019 mee met deze prijsvraag van drie Utrechtse wooncorporaties. De prijsvraag betrof het bedenken van een slimme oplossing voor gevelisolatie dat op grote schaal in de praktijk kon worden toegepast. Takkenkamp eindigde met Airofill Innovative Wall Insulation buiten de top drie, maar is inmiddels de eerste partij die hun product zo ver heeft doorontwikkeld dat zij een praktijktest kunnen uitvoeren in een tweetal proefwoningen. De proefwoningen zijn beschikbaar gesteld door KleurrijkWonen, een sympathisant van de Isolatie Uitdaging.

Isolatie verwijderen en gevel opknappen

Voordat de isolatie aangebracht kon worden is eerst het oude isolatiemateriaal (eps parels) en vervuiling in de 5 tot 6 cm brede spouw verwijderd. Via gevelopeningen onderin de muur werd het materiaal uit de spouw gezogen, terwijl aan de bovenzijde tegelijkertijd perslucht via boorgaten in de spouw werd geblazen. Daarnaast is de metselwerk gevel opgeknapt door plaatselijk het voegwerk te vernieuwen en extra spouwankers aan te brengen. Zo kan de gevel weer de komende 30 jaar mee. De nieuwe spouwankers zijn nodig om de thermische uitzetting van de buitenmuur op te vangen. Vanwege de hoge isolatiewaarde van Airofill Innovative Wall Insulation kan de buitengevel op warme dagen de warmte minder goed kwijt via de spouw, terwijl de gevel vanwege de isolatie in de winter kouder blijft. Gevolg is meer uitzetting en krimp van het metselwerk met mogelijke scheurvorming als gevolg. De extra spouwankers moeten dat voorkomen.

Meer weten over isolatiematerialen? Volg dan de cursus Isolatiematerialen van de Online Bouw Academie.

Meetresultaten

Het energieverbruik van de woning in Culemborg met het nieuwe isolatiemateriaal is gemeten van januari tot april 2021 met de slimme meter in de woning. In de eerste drie maanden van 2021 was het gasverbruik 498 m3 t.o.v. 510 m3 in 2020. Dit verbruik is vervolgens verrekend naar verbruik per graaddag. Zie onderstaande tabel:

Over de eerste drie maanden gezien is het verbruik gemiddeld 18% lager, maar in de eerste maand moest het isolatiemateriaal nog uitharden en functioneerde het dus nog niet optimaal. Over februari en maart gezien is het verbruik ongeveer 21% lager. “Het verschil in verbruik is niet onaanzienlijk, zeker als je in acht neemt dat de woning al geïsoleerd was”, zegt Marcel van Haren, Adviseur Klant & Markt bij de Takkenkamp Groep. De resultaten van de proefwoning in Vuren zijn nog niet bekend, aangezien deze geen slimme meter heeft en het gasverbruik dus op jaarbasis moet worden beoordeeld.

Zie onderstaande tabellen voor rest van de meetresultaten van de proefwoning in Culemborg.

De resultaten onderschrijven volgens Takkenkamp de conclusie van een onderzoek van TU Delft, waarbij het energieverbruik van een viertal ongeïsoleerde pilotwoningen is gemeten en vervolgens is berekend wat het effect van diverse isolatiemaatregelen zou zijn. De woning die berekend was op Airofill Innovative Wall werd als enige, in combinatie met een aantal aanvullende maatregelen, geschikt bevonden voor lagetemperatuurverwarming.

Bewonersgedrag

Om het aantal variabelen zo klein mogelijk te houden is in en aan de woningen verder niets veranderd en is het aantal bewoners gelijk gebleven. Wel kan het bewonersgedrag van invloed zijn geweest op de resultaten. De nieuwe isolatie kan (onbewust) voor zuiniger of juist onzuiger stookgedrag gezorgd hebben onder de bewoners. Het verschil in de metingen tot nu toe is wel dusdanig groot, dat het onwaarschijnlijk is dat dit puur door bewonersgedrag zou kunnen zijn veroorzaakt.

De proefwoning in Culkemborg

Lambda-waarde

Ander goed nieuws voor Takkenkamp is dat zij het lambda-waarde hebben laten meten door KIWA voor de kwaliteitsverklaring. Daaruit blijkt dat de gemiddelde lambda-waarde λ = 0,020 W/mK is. Dat betekent een Rd-waarde van 3,2 m².K/W bij een spouw van 6 cm. “Dat is een bevestiging van wat wij al hadden verwacht” , vertelt Van Haren.

Toekomstplannen

Naast de proefwoningen in Culemborg en Vuren gaat Takkenkamp binnenkort het isolatiemateriaal toepassen bij woningen in Brabant, in de buurt van Arnhem en in Hilversum. Daarnaast worden binnenkort nog meer woningen gemonitord. Ook wordt nagedacht over een totaal concept voor een NOM-woning met Airofill, in combinatie met vloerisolatie en dakisolatie en lagetemperatuurverwarming. “Airofill is ontwikkeld als alternatief voor de prefab voorzetgevels aan de buitenzijde. Het voordeel van dit concept is dat gespikkeld bezit zo geen probleem is, er geen omgevingsvergunning nodig is en dat je veel sneller bouwt”, aldus Van Haren.

Podcast

De Takkenkamp Groep is ook te horen over Airofill Innovative Wall Insulation in de podcast The Green Quest van BNR (vanaf 11:30). Van Haren legt aan presentator Harm Edens uit hoe het materiaal werkt. Ook te gast in deze aflevering is Jan Rotmans, hoogleraar Transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. 

The Green Quest deelt dit jaar ook een publieksprijs uit voor de meest duurzame innovatie van het jaar. Stemmen kan via deze link.

Meer info over het Airofill Innovative Wall Insulation is hier te vinden.

Lees ook:

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.