Ga naar hoofdinhoud

Isoleren is de beste investering

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

9 reacties op “Isoleren is de beste investering

  • Erik

    Tjonge, komt mijn voorspelling uit. Na het artikel gelezen te hebben even langs mijn collega gelopen en hem voorspeld: Dit gaat fout. Zeker met de combinatie natuurlijke ventilatie en een mega schuifpui. Waarom die balance eruit gehaald? Hadden zeker verhaal Vathorst in hun hoofd?
    Natuurlijke ventilatie en lage temperatuurverwarming is niet meer van deze tijd met onze comfort wensen!

  • Ernst Kleeblatt

    @ hr. Paul Diersen,
    Ik kan het alleen maar volledig eens zijn met u waar u schrijft hoe een artikel tot stand komt. Maar ik hoop dat u het met mij eens kunt zijn dat er door de door u genoemde patijen over het algemeen erg positief wordt gesproken over de voordelen en dat eventuele nadelen niet of nauwelijks aan bod komen. Ofwel: het is allemaal mooi en prachtig.
    Daarom vind ik het goed om ook eens te laten horen dat deze partijen ook de plank wel eens finaal mis slaan.
    En het zou ze sieren om in dit soort artikelen iets terughoudender te zijn met opmerkingen als: energie-arm, energie-neutraal en aanverwante uitingen.
    Mocht het naderhand dan gunstiger uitvallen dan vooraf gemeld kan altijd nog gezegd worden: “Dat hebben we netjes gedaan.”
    De redacteur van Bouwwereld zou natuurlijk ook bij het interviewen van partijen iets kritischer vragen kunnen stellen.
    Met vriendelijke groeten,
    Ernst Kleeblatt.

  • @ Ernst Kleeblatt

    Beste Ernst, even als reactie op je bewering dat dit een reclameverhaal zou zijn: Bouwwereld schrijft over de bouwtechnische aspecten van projecten a.d.h. van interviews met architecten, constructeurs en bouwbedrijven en publiceert die rond de opleveringsdatum. Voor die projecten zijn natuurlijk talloze berekeningen gemaakt, ook voor de verwachte energiebesparing. Die schrijven wij op.

    Dat vooraf gemaakte berekeningen over besparingen in de praktijk wel eens afwijken, komt – door wat voor oorzaak dan ook – voor. Goed dus dat er dagbladen zijn die dat soort problematiek aan de kaak stellen als de huurders zich geconfronteerd zien met hoge kosten, maar dat is niet waar Bouwwereld zich hoofdzakelijk mee bezig houdt.

    mvg Paul Diersen
    Redactie Bouwwereld

  • Ernst Kleeblatt

    @Jaap van den Bosch
    Sorry Jaap, maar hier weet ik niets vanaf. Ik ben niet bij de bouw betrokken en ken dus geen details, maar signaleerde alleen het feit dat de reclame wel vaak overdreven is tov. de werkelijkheid.

  • Jaap van den Bosch

    @ Ernst Kleeblatt
    Ik lees in het artikel dat er een warmtepompboiler is, maar men past geen vloerverwarming toe, maar radiatoren verwarming.
    ik vraag me dan voor de zomer situatie af, kan er dan nog wel gebruik gemaakt worden van koeling?, vanuit de koude bel, of is dat er bij in geschoten? want het lijkt mij wel wenselijk met die op het zuiden georienteerde gevel, en die pomp is er, dan lijkt het me logisch dat ie daar ook voor kan worden ingezet.
    e.e.a. voor zover je weet.

  • Ernst Kleeblatt

    Hierbij het gehele artikel uit TC Tubantia van zaterdag 21 jan. 2012.

    Duurzaam compex Kotmanpark vreet energie
    zondag 22 januari 2012 | 12:50
    ENSCHEDE – Het moest hét duurzame paradepaardje worden van woningcorporatie De Woonplaats. Met zonnecollectoren op het dak die garant zouden staan voor lage energienota’s. Maar het appartementencomplex Kotmanpark, op de hoek van de Schiermonnikooglaan en Wethouder Beversstraat, vreet energie. In nog geen half jaar tijd hebben de bewoners al vier keer zoveel stroom verbruikt (4.000 kWh) als vooraf was opgegeven.
    Bjorn Meijer (27) schrok zich een ongeluk toen de eerste eindafrekening van Essent binnenkwam. Over een periode van 4,5 maanden werd een verbruik van circa 4.000 kWh in rekening gebracht. Genoeg voor een nabetaling van ruim 500 euro. Een doorsnee huishouden in Enschede komt uit op een gemiddeld jaarverbruik van 4.000 kWh. In Kotmanpark, zo was de prognose, werd rekening gehouden met een verbruik van circa 2.000 kWh.
    De appartementen worden van energie voorzien door een zonnecollector op het dak. Die is aangesloten op een warmtepompboiler. „Omdat het complex op het zuiden is gebouwd, moeten de woningen worden verwarmd door zonlicht. ’s Avonds moet er echter gewoon worden gestookt.”
    Het hoge verbruik is volgens De Woonplaats, zo meldt Meijer, te wijten aan de ‘extreme winter’. Een verklaring die wat vreemd overkomt bij het gebrek aan vorst.
    De klacht van Meijer staat niet op zich. Ook bij de overige bewoners loopt de meter als een razende. „Zelfs in de leegstaande woningen (14 van de 54 woningen zijn verhuurd) is het verbruik hoog. We hebben hier acht mensen over de vloer gehad om de zaak te onderzoeken. Tot op heden hebben we daar niets van gehoord. Er zou ook een energiecoach komen, die ons zou adviseren. Nou, die is pas vorige maand aangesteld.”
    Om niet voor verrassingen te komen staan, had Meijer zijn maandelijkse voorschotbedrag al opgehoogd van 46 euro (het advies van Essent) naar 95 euro. Als er niets verandert komt hij op een jaarverbruik van 8.500 kWh.
    Het probleem Kotmanpark is ook opgepikt door Burgerbelangen Enschede. Raadslid Ben Sanders vraagt zich in de BBE-nieuwsbrief af hoe het kan dat de bewoners van dit complex evenveel energie verbruiken als een ‘redelijke hennepplantage’. En wie er mag opdraaien voor de kosten. Ondertussen hebben de bewoners van Kotmanpark hun krachten gebundeld in een commissie met de toepasselijke naam ‘Met 100 procent energie’.
    Reactie Woonplaats
    „Als het verbruik in Kotmanpark echt te hoog is en de oorzaak ligt bij ons, dan zullen de huurders daar niet de dupe van worden.” Die verzekering geeft Joyce Dakhorst, woordvoerder van De Woonplaats. Zij erkent dat de corporatie in dit ‘nieuwe complex met een nieuwe installatie tegen een aantal onverwachte zaken’ is aangelopen. „Alle bewoners krijgen bezoek van de installateur. Desnoods worden de ketels opnieuw ingeregeld. Vanaf nu gaat de energiecoach ook iedereen bezoeken.” De Woonplaats zal ook zelf het energieverbruik in de gaten houden, zegt Dakhorst.
    Verbaasd is Dakhorst over de snelle afrekening van Essent en de lage voorschotten. Ze vermoedt verder dat de term ‘energiezuinig’ te hoge verwachtingen heeft geschapen.

  • Jaap van den Bosch

    Kan dat principe van overstek niet zo goed volgen.
    Er wordt gesproken over een klein overstek om de zon somers buiten te houden, de foto bekijkend kun je dit niet echt een klein overstek noemen, en dat kan ook niet anders, want in de helft van de gevallen moet dit overstek niet alleen dienst doen voor de glaspui er direct onder, maar ook voor de daaronder gelegen glaspui van 1 bouwlaag lager, en dan vraag ik me nog af of dat wel werkt zoals je zou willen, want als de zon weer iets begint de zakken in de zomer en je hem nog buiten wilt houden, zal die bij de 2e eronder gelegen glaspui al naar binnen gaan schijnen.
    Ook over het daglicht opbrengst met name nu voor die glaspuien direct onder het overstek of dat nog noemenswaardig wat is, volgens die nen norm heb ik mijn vraag tekens.
    Het ontwerp plaatje ziet er op zich best wel aardig uit, maar of het allemaal zo werkt met dat warmte koude verhaal met overstek als die beschrijving aan geeft, daar heb ik toch nog wel veel fantasie voor nodig

  • Ernst Kleeblatt

    De plaats van het flat is niet zoals het kaartje doet vermoeden in het centrum van Enschede maar ca. 2 km zuidelijker, op de hoek tussen de Zuiderval en de weth. Beversstraat.

  • Ernst Kleeblatt

    Er is toch een wezenlijk verschil tussen een reclame verhaal zoals dit en de werkelijkheid.
    Vandaag stond in Dagblad Tubantia een artikel over deze flat onder de kop: “Duurzaam complex vreet stroom”. De verwachting is zelfs dat het stroomverbruik ongeveer 2x zo hoog zal zijn op jaarbasis als van een vergelijkbare woning.
    Rara hoe kan dat?
    Op dit moment staat het artikel in kwestie nog niet op de site van de krant maar binnen enkele dagen zal dat het geval zijn.
    http://www.tctubantia.nl/regio/enschede-haaksbergen/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.