De nieuwe kapel van het Fra Angelico-klooster is energie-efficiënt ontworpen. Zo zijn de polycarbonaatplaten van 25 mm dik gevuld met een doorzichtige Nanogel aerogel op basis van silicium. Dat geeft een U-waarde van 0,91 W/m²K, 55% lichtdoorlaatbaarheid en 24 dB geluidsisolatie. Bijverwarmen is alleen nodig bij zeer lage buitentemperaturen.
Het Fra Angelico-klooster biedt onderdak aan de orde van Dominicanen in Louvain-la-Neuve. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau AGDA in samenwerking met Group Wave 34. Stephen Braun, architect en manager van Group Wave 34, is lid van de Dominicanengemeenschap.
Het klooster weerspiegelt de lange geschiedenis van de orde van Dominicanen. Ondanks de beperkte ruimte werd het ontworpen als een volledig operationele residentiële gemeenschap met tien slaapkamers voor de broeders, elk met een douche en balkon, en gemeenschappelijke, leef- en werkruimten.
Eivormige structuur
De kapel moest een klein gebouw worden waarin maximum 50 personen de diensten kunnen bijwonen. De eivormige structuur geeft het project een dramatische toets zonder het traditionele ontwerp kruis-torenspits te volgen. Tegelijk moest er zo veel mogelijk daglicht in de kapel kunnen stromen omdat de voorgevel naar het noorden gericht is en er overdag dus weinig zonlicht binnenkomt.
Architecten Gery Despret en Benoit Gillon vonden de eivormige structuur zowel logisch als symbolisch – het brandpunt van het project en het raakvlak tussen de gemeenschap en de buitenwereld. Deze structuur werd gekozen om een gevoel van licht en intimiteit te creëren en een opvallende visie te vertegenwoordigen.
De kapel is hoofdzakelijk in hout opgetrokken met polycarbonaatplaten van 7 meter hoog om het gewicht te beperken. Deze dakbedekking verspreidt een diffuus daglicht in de ruimte. ’s Nacht geeft kunstlicht de kapel een etherische gloed.
De kapel verschilt aanzienlijk van het klooster en de omringende gebouwen, die in baksteen zijn opgetrokken. Nanogel® aerogel is een product van Cabot Aerogel en werd gebruikt om de structuur van de kapel te isoleren.
![](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2010/12/5c9d73ac-33e1-4487-8455-f632c6388c2d_kapel2.jpg)